Hakerski napad na frižider

28/08/2015 10:58

Hakerski napad na frižider

Kompanija Samsung proizvela je pametne frižidere. Međutim, uočen je jedan nesvakidašnji problem u radu jednog uređaja bele tehnike.

Ko bi pomislio da bi frižideri mogli da budu meta hakera? Međutim, odkad je Samsung napravio pametne frižidere, uloga frižidera se promenila.

Britanski institut za kontrolu informatičke bezbednosti Ped Test Partners otkrio je da na Samsungovom pametnom frižideru postoji propust u bezbednosti. Upravo zbog propusta u bezbednosnom protokolu SSL (Secure Sockets Layer) postoji mogućnosti za MitM napad (man in the Middle). MitM napad predstavlja upad uljeza u komunikacijski prostor između dva sistema.

Moderni, pametni frižideri imaju bežičnu WiFi mrežu zahvaljujući kojoj je moguć pristup Google kalendaru, koji se nalazi u okviru usloge gmail. Korisnici ovog visokotehnološkog uređaja mogu preko ekrana, ugrađenog spolja u frižider, da koriste i kalendar i još neke funkcije.

Međutim, hakeri su uspeli da preko WiFi mreže upadnu u sistem i pristupe konekcionoj mreži frižidera “zahvaljujući” omogućenoj prilici za MitM napad kojim su uspeli da preusmere aplikaciju Google kalendara. Na taj način mogu da pokradu Google lozinke čak i ljudi koji žive u susedstvu vlasnika ovog Samsung pametnog frižidera.

Naravno, kompanija Samsung se trudi da u što kraćem vremenskom roku izvrši istragu povodom ovoga i ispita problem, kako bi bio saniran što pre.

28/08/2015 10:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments