Odakle potiču misteriozni zvuci Taosa?

04/09/2018 14:03

Odakle potiču misteriozni zvuci Taosa?

Stanovništvo gradića Taosa, u Nju Meksiku, tokom devedesetih godina prošlog veka, prijavilo je da čuje neobičan šum.

Istraživanje ovog fenomena sproveo je profesor Univerziteta u Nju Meksiku, Džo Mulins.

Misteriozni šumovi Taosa

Sprovedena anketa je pokazala da dva odsto populacije čuje ovaj neobičan šum. Reč je o zvuku niske frekvencije koji liči na prigušenu buku. Nakon što je u njihovim domovima postavljena potrebna oprema koja je merila vibracije, nije otkriveno niše neuobičajeno.

Misterija do danas nije rešena, ali se ustalilo određeno verovanje. Naime, kako zvuk nije poticao iz jednog, određenog mesta u Taosu, veruje se da je reč o subjektivnom osećaju. Kao moguće objašnjenje na to šta čuju pojedini stanovnici Taosa i mnogih drugih delova sveta u kojima su ljudi čuli neobičan zvuk do sada su se pominjali mehanički uređaji, tinitus, spontane otoakustične emisije…

Prema navodima stručnjaka, misteriozni zvuci na ovom području nisu novina. Postoje brojna neistražena mesta koja iz, naučnicima nepoznatih razloga, emituju različite vibracije, koji se manifestuju visokim ili niskim tonovima.

Iako je misterija zvuka iz Taosa ostala neobjašnjena, mnogi stručnjaci veruju da se rešenje nalazi u uhu slušaoca. Dešava se da često ne primećujemo kada naše uho stvori sopstveni šum.

Zbog subjektivnosti i činjenice da smo neprekidno okruženi zvukovima, često ih ne možemo ni primetiti dok se ne nađemo u potpunoj tišini.

S obzirom da je samo dva odsto populacije Taosa prijavio da čuje ovaj zvuk, stručnjaci nisu isključili mogućnost pojave auditivne halucinacije. Reč je o halucinacijama koje ne moraju da uključuju pojedine psihološke poremećaje, već mogu biti deo običnog psihološkog procesa.

04/09/2018 14:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments