Firma Ilona Maska negira optužbe o okrutnosti prema životinjama

16/02/2022 13:54

Firma Ilona Maska negira optužbe o okrutnosti prema životinjama

Neuralink, firma koju je osnovao šef Tesle, Ilon Mask, koja nastoji da razvije uređaj koji će moći da poveže naše mozgove s računarima, odbacila je optužbe vezane za okrutno postupanje prema životinjama.

U žalbi podnetoj prošle nedelje Američkom ministarstvu poljoprivrede, navodi se okrutno postupanje prema makaki majmunima, koji se koriste za testiranje tehnologije.

U internom blogu, Neuralink je rekao da radi sa životinjama na „najhumaniji i najetičniji mogući način“.

Kompanija se nada da će kasnije ove godine započeti ispitivanje uređaja na ljudima.

U dotičnom blogu, objavljenom kao odgovor na nedavne kritike, Neuralink naglašava svoju posvećenost dobrobiti životinja: „Naša centralna misija je da osmislimo program brige o životinjama koji stavlja prioritet na potrebe životinja, a ne na tipičnu strategiju vezanu isključivo za dobrobit ljudi.

„Upotreba svake životinje je opsežno planirana i smatra se da će uravnotežiti naučna otkrića s etičkim korišćenjem životinja u eksperimentima“, navodi se.

Napadi i traume

Na početku istraživanja, Neuralink se udružio sa Dejvisovim nacionalnim istraživačkim centrom za primate, koji je deo Univerziteta u Kaliforniji, ali je 2020. godine izgradio sopstveni vivarijum za smeštaj majmuna, s navedenom namerom da „poboljša“ trenutne standarde.

Žalbu je prošle nedelje podneo Komitet lekara za odgovornu medicinu protiv UC Davisa, a odnosi se na „invazivne i smrtonosne eksperimente na mozgu sprovedene na 23 majmuna“.

U njemu se tvrdi: „Većini životinja su uklonjeni delovi lobanje da bi im se u mozak ugradile elektrode.

Takođe se navodi da su makaki majmuni korišćeni u eksperimentu bili sami u kavezima, da su pretrpeli „traume lica“ i da su imali napade i lokalne infekcije na mestu implantata.

Neki su eutanazirani pre nego što su korišćeni u eksperimentima, tvrdi se u izveštaju.

Komitet je saopštio da je informacije dobio na 600 stranica dokumenata objavljenih nakon što je prošle godine podneo tužbu za javnu evidenciju.

Sada je podneo drugu pravnu tužbu kako bi primorao univerzitet da objavi video zapise i fotografije majmuna.

Hirurška komplikacija

U svom pobijanju tvrdnji, Neuralink je priznao da su dve životinje ubijene „na planirane krajnje datume, kako bi se prikupili važni histološki podaci“.

Još šest majmuna je eutanazirano na osnovu lekarskog saveta veterinarskog tima u UC Davisu, navodi se u saopštenju.

„Ovi razlozi su podrazumevali jednu hiruršku komplikaciju koja je uključivala upotrebu proizvoda koji je odobrila FDA, BioGlue, kvar jednog uređaja i četiri sumnjive infekcije povezane s uređajem“, navodi se.

„Dok su objekti i briga u UC Davisu ispunili i nastavljaju da ispunjavaju standarde propisane federalnim zakonima, apsolutno smo želeli da poboljšamo ove standarde dok smo prebacivali životinje u naše unutrašnje objekte.

U 2020., ova firma je otvorila vivarijum od 560 kvadratnih metara, u kojem se nalaze farmske životinje i rezus makakiji. Na blogu je objavila slike objekta, prikazujući igračke, hranu i ono što je nazvala „uređajima za obogaćivanje“, kako bi se omogućilo životinjama da se hrane.

Neuralink je osnovan 2016. godine i privatno ga finansira Mask.

Uređaj na kojem firma radi sastoji se od male sonde sastavljene od hiljada elektroda pričvršćenih za fleksibilne niti, tanje od ljudske kose, koje mogu pratiti aktivnost neurona.

U početku se nadalo da se bilo koji uspešan uređaj može koristiti za pomoć pacijentima s teškim neurološkim stanjima, ali Mask takođe predviđa budućnost „nadljudske spoznaje“.

Do sada je firma uspešno implantirala mikročipove u mozak svinje po imenu Gertruda i majmuna po imenu Pejdžer.

16/02/2022 13:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments