NATO Program “Nauka za mir i bezbednost”: poziv za finansiranje višegodišnjih projekata

10/05/2022 19:38

NATO Program “Nauka za mir i bezbednost”: poziv za finansiranje višegodišnjih projekata

Za zainteresovane istraživače je raspisan Javni poziv za finansiranje višegodišnjih projekata u okviru Programa “Nauka za mir i bezbednost”, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Rok za prijavljivanje na Javni poziv je 31. maj 2022. godine, a sve relavante informacije u vezi poziva mogu pronaći na linku: https://www.nato.int/cps/en/natohq/193975.htm

NATO program „Nauka za mir i bezbednost“, u kome Republika Srbija aktivno učestvuje od 2007. godine, osnovan je u nameri da pruži doprinos bezbednosti, stabilnosti i solidarnosti među nacijama, kroz razvoj naučnih istraživanja, inovacija i razmenu znanja. Program obezbeđuje finansiranje, ekspertske konsultacije i podršku bezbednosti kroz relevantne aktivnosti koje su zajednički razvile zemlje članice NATO-a i partnerske zemlje.

Ciljevi Programa su: uspostavljanje konkretne civilne saradnje, putem naučne razmene, između NATO zemalja i partnerskih zemalja ili zemalja mediteranskog dijaloga. U skladu sa smernicama Programa, svi projekti koji se iniciraju moraju imati relevantnu dimenziju bezbednosti. Ova fundamentalna veza sa bezbednošću ogleda se kroz programske ključne prioritete i savremene bezbednosne izazove, uključujući terorizam, odbranu od hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih agenasa, sajber odbranu, energetsku bezbednost i ekološke probleme. Uključeni su i humanistički i socijalni aspekti bezbednosti, kao što su sprovođenje Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o ženama, miru i bezbednosti.

Više o saradnji Republike Srbije i NATO, kroz program „Nauka za mir i bezbednost“: Serbia.pdf (nato.int)

10/05/2022 19:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments