Nove životinje dodate na Crvenu IUCN listu ugroženih vrsta

07/12/2017 13:01

Nove životinje dodate na Crvenu IUCN listu ugroženih vrsta

Na hiljade vrsta životinja su u ozbiljnom riziku od izumiranja, upozoravaju iz Cvrene liste, a glavni uzrok je ekspanzija agrokulture, lov i klimatske promene.

Crvena lista IUCN je najpoznatiji svetski spisak ugroženih vrsta i nižih taksona, a dosad, od 91 523 zabeležene vrste životinja, njih 11 783 su ranjive, 8 455 su ugrožene, a 5 583 su kritično ugrožene i preti im izumiranje. Ove godine, izveštaj liste doneo je neke lepe i neke manje lepe vesti.

Koje nove vrste su ugrožene?

Naime, dok su dve vrste kivi ptice sa Novog Zelanda povećale svoju populaciju sa 160  (podatak iz 1995. gdoine) na oko 450 odraslih jedinki (podatak iz 2017. godine). Međutim, dok se kivi, zasad, spasao istrebljenja, nove vrste životinja dodate su listi. U pitanju su dve vrste azijskih slatkovodnih delfina. Iako ih niko aktivno ne lovi, često postanu žrtve lova, usled hvatanja pecaroškim mrežama. Zbog ovoga, u protekle dve decenije, njihova populacija je drastično smanjena.

“Pecaroške mreže su kao smrotonosne zavese koje se kače na reke i hvataju sve što dođe do njih”, upozoravaju stručnjaci. Zapravo, ove mreže su najveća pretnja za sve delfine i kitove na svetu. Tako je “kineski rečni delfin” najverovatnije istrebljen upravo zbog ovakvog načina lova na Jangcengjangu, dok je u kalifornijskom zalivu vakita delfin na dobrom putu da doživi istu sudbinu.

Ugrožene su i biljke

Prvi put za mnoge vrste, tim je uspeo da pristupi i statusu 93 divljih useva. Tri vrste divljeg pirinčna, dve vrste divlje pšenice i 17 vrsta krtole su u riziku od nestanka, usled razvitka poljoprivrede i uništavanja prirode, zarad širenja sela i gradova. Ukoliko klima bude nestabilnija u narednom periodu, stručnjaci upozoravaju da bi ove vrste brzo mogle u potpunosti nestati sa planete.

Kategorije Crvene liste

IUCN je postavio kriterijume za procenu ugroženosti, a svi procenjeni taksoni (živa bića) svrstavaju se u kategorije:

  • EX — taksoni izumrli nakon 1500. godine (skraćenica potiče od engleske reči “extinct”- izumro)
  • EW — takson iščezao u prirodi (engl. “extinct in the wild”)
  • CR — krajnje ugroženi takson (engl. “xritically endangered”)
  • EN- ugroženitakson (engl. “endangered”)
  • VU- ranjiva vrsta (engl. “vulnerable”)
  • LR- niži stepen opasnosti (engl. “low danger”) koji se deli na podvrste- LR/cd (zavisan od zaštite), LR/nt (skoro ugroćen) te LR/lc (najmanja briga).

Postoje i dve naknadno dodate kategorije:

  • DD- nedovoljno podataka o ugroženosti (engl. “data deficient”)
  • NE- nije evaluisan po IUCN kriterijumima (engl. “not evaluted”)

 

Pročitajte i… Ovako izgleda poslednji mužjak severnog belog nosoroga

 

Foto: Instagram

 

 

07/12/2017 13:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments