Klimatske promene uništavaju korale kod obale Australije

30/11/2016 15:40

Klimatske promene uništavaju korale kod obale Australije

Globalno zagrevanje malo po malo pokazuje koje su njegove posledice, a jedna od najočiglednijih, pored topljenja leda na Arktiku, jeste i unišvanje korala kod Australije.

Naime, visoke temperature vode kod obala Australije u 2016. godini uticale su na uništavnje korala Velikog koralnog grebena najviše do sada.

Centar za studije koralnih grebena ARC koji je radio istraživanje stanja korala u ovoj oblasti došao je do rezultata da je oko 67 odsto korala odumrlo na severnom delu grebena koji je za sada najteže pogođen ovim klimatskim promenama.

Sve životinjske vrste koje ovde žive - ugrožene su

Sve životinjske vrste koje ovde žive – ugrožene su

Nešto bolja situacija je u centralnom delu australijskog Velikog koralnog grebena gde je od posledica globalnog zagrevanja stradalo šest odsto korala, dok je južni deo Velikog koralnog grebena u najboljem stanju.

Obala Australije

Obala Australije

Korali na ovaj način blede kada temperature okeana rastu neprekidno jedan duži vremenski period, što je slučaj upravo u toku 2016. godine, a temperatura vode kod Velikog koralnog grebena dostigla je rekordnu visinu već u februaru mesecu, pa nakon toga i u martu i aprilu ove godine.

30/11/2016 15:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments