Šta znači slovo “i” u reči “iPhone”?

30/11/2017 10:59

Šta znači slovo “i” u reči “iPhone”?

Da li znate šta predstavlja slovo “i” u porodici pametnih telefona firme “Apple”?

Prva pretpostavka svakako je ste da se “i” odnosi na reč Internet, budući da je se upravo ajfon i hvali time da može da pristupi vebu. Druga pretpostavka odnosi se na sam engleski jezik. Naime, “I” u engleskom jeziku jeste prvo lice jednine lične zamenice “ja”, a na engleskom se čita kao “aj”. Otuda, vrlo je logično pretpostaviti zašto se “Ajfon” tako naziva.

Zašto se koristi slovo “i” u imenu “iPhone”?

Zapravo malo slovo “I” počelo je da se koristi mnogo pre nego što je ajfon nastao. Prvi “Apple” proizvod sa slovo “I” je zapravo iMac kompjuter, koji se na tržištu pojavio 1998. godine. Tada, bila je retkost da kompjuter ima pristup Internetu. Tako da, “i” zapravo zaista označava Internet. Ali kada se pojavio prvi iMac, slovo “i” je imalo još nekoliko značenja.

Stiv Džobs upoznaje javnost sa originalnim iMacom
Naime, kada je Stiv Džobs predstavio iMac, u njegovoj prezentaciji dao je još četiri potencijalna objašnjenja slova “i”. Uz Internet, ovo slovo označavalo je i : “individuu”, “informaciju”, “inspiraciju” i “instrukciju”. Tako je slovo “i” postalo deo tima “Apple”.

Zaključak jeste da slovo “i” ima pet značenja, povezanost sa Internetom je ipak najjača, iako neki proizvodi sa prefiksom “i” nemaju nikakve veze sa Internetom.

30/11/2017 10:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments