Sve više mašina za “krpljenje” slomljenog iPhone-a

09/06/2017 16:27

Sve više mašina za “krpljenje” slomljenog iPhone-a

Mašine koje imaju sposobnost da “zakrpe” slomljeni ekran iPhone mobilnih telefona sve su popularniji širom sveta – i sve ih je više u upotrebi.

Horizon Machine je naziv mašine koju je kompanija Apple napravila, a koja ima sposobnost da u potpunosti obnovi slomljen ekran telefona.

Iako je ovo jedan od najvrednijih uređaja koje ima kompanija Apple oni su iznenada odlučili da ga distribuiraju u 25 zemalja sveta i na ovaj način poboljšaju rad 400 centara za popravljanje mobilnih telefona van zvaničnih Apple prodavnica.

Možda deluje da je krpljenje ekrana iPhone-a jednostavan i jeftin proces, ali reč je o industriji vrednoj više milijardi dolara. Apple je za popravku iPhone-a koristio isključivo sopstvene centre, a njihov Horizon Machine je bio strogo čuvana tajna.

Ovim proširenjem Apple planira da smanji gužve i vreme potrebno za popravku u svojim centrima. Nije jasno koliko će radnje plaćati Horizon Machine.

Ova mašina inače popravlja čak i najosetljivije kvarove, poput oštećenja na TouchID senzoru. Zbog bezbednosnih potreba, samo Horizon Machine može da zna tačno koji uređaj je u pitanju kako bi naručio rezervni deo (jer je TouchID jedinstven za svaki iPhone).

Apple je počeo da popravlja slomljene ekrane pre samo nekoliko godina, s dolaskom iPhone 5. Do tada su vlasnici njihovih uređaja zapravo plaćali popravku, a od Apple-a dobijali potpuno nove uređaje, a ne samo zamenjen ekran.

Potrošači su tražili ovu uslugu još od prvog iPhone-a 2007. godine, ali je Apple čekao da se usavrši proces zamene ekrana. Horizon Machine igra veliku ulogu u tome, jer ta mašina istovremeno proverava i softver, kako bi prikaz na uređaju bio isti kao pre kvara.

09/06/2017 16:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments