Naučnici obučili pčele da osete Kovid19

07/05/2021 18:26

Naučnici obučili pčele da osete Kovid19

Holandski naučnici obučili su pčele da identifikuju uzorke zaražene koronavirusom. Istraživanje je sprovedeno sa više od 150 pčela u bioveterinarskoj istraživačkoj laboratoriji Univerziteta Vageningen. Naučnici su obučavali pčele davajući im poslasticu, rastvor šećerne vode, svaki put kada bi ukazale na zaraženi uzorak.

Međutim, ukoliko bi im pokazale uzorak koji nije zaražen, ostajale bi bez nagrade, a ovaj postupak poznat je kao Pavlovljevo kondicioniranje. Na kraju, pčele su mogle da identifikuju zaraženi uzorak u roku od nekoliko sekundi. Inače, pčele nisu prve životinje koje su osetile miris koronavirusa. Istraživači su pre njih, obučili pse da razlikuju pozitivne i negativne uzorke iz ljudske pljuvačke ili znoja. Nemačka studija otkrila je da psi mogu da identifikuju pozitivne uzorke Kovid19 u čak 94 odsto slučajeva.

pročitajte još i Pčele koje otkrivaju bolesti

To je zato što metaboličke promene, usled delovanja koronavirusa, čine da telesne tečnosti zaražene osobe imaju nešto drugačiji miris od onog kod neinficirane osobe. Uprkos ovim otkrićima, naučnici nisu uvereni da bi životinje mogle biti korišćene u svrhu utvrđivanja zaraze.

Prema rečima Holger Volka, veterinarskog neurologa, niko ne može da zameni PCR test, ali bi životinje mogle da pomognu. U najmanju ruku, određene životinje mogu biti korisne za identifikaciju koronavirusa u mestima ili zemljama u kojima je visokotehnološka laboratorijska oprema oskudna ili nepristupačna. Inače, na same rezultate testova za kovid 19 se čeka više sati i čak dana, dok pčele odmah reaguju. Metoda sa pčelama, je i veoma jeftina.

pročitajte još i: Zašto psi neke ljude vole, a neke ne

Naučnici iz Vageningena, na primer, rade na prototipu mašine koja bi mogla automatski da obučava više pčela odjednom, a zatim koristi njihove veštine za ispitivanje aerosola koronavirusa (sitnih čestica opterećenih virusima) u okolnom okruženju.

Istraživanja u kojima su učestvovali psi obavljena su u Finskoj početkom prošle godine. Psi su bili trenirani svega nekoliko sedmica i gotovo su bez greške mogli da razlikuju miris urina osoba koje su pozitivne na koronavirus. Stručnjaci su objavili da psi identifikuju “miris korone” pouzdano kao standardni PCR tekstovi. Posle Finske, slične obuke pasa sprovodile su se i u Velikoj Britaniji i Francuskoj.

 

 

 

07/05/2021 18:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments