Bahovim kompozicijama protiv insomnije?

28/11/2022 12:27

Bahovim kompozicijama protiv insomnije?

Rezultati onlajn istraživanja koje su sprovela dva britanska univerziteta, pokazali su da osobe koje se uspavljuju pomoću muzike, pre odlaska na spavanje uživaju u taktovima dela Johana Sebastiana Baha.

Naučnici sa univerziteta Goldsmits i Šefeld u Londonu sproveli su istraživanje, odnosno anketu koja je obuhvatila 651 osobu.

Bah uspavanka

Sprovedena anketa je pokazala da 62 odsto ispitanika sluša muziku jer im pomaže da lakše zaspe.

Reč je o 14 muzičkih žanrova i 545 muzičara.

Najčešća i najpopularnija uspavanka je klasična muzika, sa 31, 96 odsto zastupljenosti, zatim sledi rok – 10,82 odsto i pop – 7,47 odsto.

Anketa je takođe pokazala da je najzastupljeniji umetnik Johan Sebastijan Bah,dok drugo mesto dele Ed Širan i Volfgang Amadeus Mocart. Na trećem mestu našao se Brajan Eno, a četvrto mesto su podelili Koldplej i Frederih Šopen.

Naime, ispitanici su muziku najčešće navodili kao sredstvo za odvraćanje od negativnih misli i opuštanje.

Prema rečima doktora Hansa Vesa, klasična muzika, poput Mocartove ili Bahove, smanjuje otkucaje srca i usporava disanje.

U pitanju je muzika koja ima 60 do 80 taktova u minutu, a najčešće joj odgovaraju upravo klasična muzika ili pak lagani džez. Podjednako opuštaju keltska muzika, indijanski instrumenti i instrumentali.

28/11/2022 12:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments