Avion na solarni pogon – završio put oko sveta!

28/07/2016 09:38

Avion na solarni pogon – završio put oko sveta!

Letelica koja je 9. marta 2015. godine krenula na put oko sveta, bez ijedne kapi goriva – pokrećući se samo na solarni pogon, završila je svoju misiju!

“Solaris impals 2” je avion na solarni pogon koji je izršio istorijski put oko sveta sletevši u Abu Dabi, odakle je i započeo putovanje.

Švajcarski istraživač i direktor projekta “Solar impals” Bertran Pikar je upravljao solarnim avionom na poslednjoj etapi leta, koja je trajala 48 sati i tokom koje je letelica poletela iz Kaira, preletela Crveno more, veliku saudijsku pustinju i Persijski zaliv.

Avion je tokom svog leta oko sveta prešao impresivnih 43.000 kilometara i preleteo četiri kontinenta, dva okeana i tri mora.

Let je trajao efektivno 23 dana, tokom kojih nije potrošena ni kap goriva, budući da avion leti na solarni pogon.

“Budućnost je čista, budućnost ste vi, budućnost je već nastupila, a hajde da je odvedemo još dalje”, izjavio je Pikar po sletanju.

“Želeo bih da istaknem da je ‘Solar impals’ više od postignuća u istoriji avijacije, taj projekat je postignuće u istoriji energije. Nikad ne treba da prihvatimo da svet bude zagađen samo zato što su ljudi preplašeni da razmišljaju na različiti način”, rekao je on.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun je nekoliko sati pre sletanja aviona pohvalio taj projekat rečima: “Moje najdublje poštovanje i divljenje vašoj hrabrosti. Ovo je istorijski dan, ne samo za vas nego i za čovečanstvo.”

“Solar impals 2” leti bez kapi goriva, a njegova četiri motora rade isključivo na pogon sunčeve energije koju skuplja više od 17.000 solarnih ćelija na krilima aviona. Solarna energija se prikuplja tokom dana i pohranjuje u baterije, kako bi pomoću električne energije avion leteo noću.

Raspon krila solarnog aviona je veći od raspona krila “boinga 747”, letelica je teška kao porodični automobil, a tokom letenja dostiže brzinu između 55 i 100 kilometara na sat.

Izvor: RTV; Tanjug

28/07/2016 09:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments