Parfemi kao moćni afrodizijaci

25/03/2022 11:00

Parfemi kao moćni afrodizijaci

Da li ste ikada jurili savršenog stranca na ulici da biste ga pitali koji parfem nosi? Mnogima od nas se to desilo. To obično biva ljubav „na prvi njuh“.

Iako možda zvuči pomalo ekstremno, to je jedan od onih prihvatljivih trenutaka da se obratite potpunom strancu, sem ukoliko niste nameravali da ga zamolite da vas uputi ka željenoj adresi. Vidite, parfemi imaju jedinstvenu sposobnost da trenutno hipnotišu i očaraju, toliko da postajete potpuno nemoćni da se oduprete njihovoj privlačnosti.

Stoga nije iznenađujuće što je naučno dokazano da određeni parfemi imaju afrodizijački efekat na mozak, u stanju da stimulišu snažnu seksualnu želju kod onoga ko ih nanjuši.

Prema novom istraživanju koje je sproveo Avon u saradnji s mirisnom kućom Firmenich, 64% žena u Velikoj Britaniji priznaje da partnerov izbor mirisa može da ih učini privlačnijim, dok 44% kaže da loš izbor mirisa može ugasiti romantičnu iskru.

Da bi maksimizovao afrodizijački potencijal mirisa, Avon je pozvao nauku u pomoć, da razvije novi miris, prikladno nazvan Attraction Game. Da bi odlučili o specifičnim sastojcima, u Avonu su koristili fMRI skeniranje (funkcionalna magnetna rezonanca, koja je slična MR skeniranju) da bi otkrili koji od njih stimulišu osećaj zadovoljstva u mozgu. Odabrani sastojci uključuju svežu krušku, ljutu papriku, tamnu čokoladu i sofisticirano cveće.

„Na osnovu našeg istraživanja, razumemo važnu ulogu koju miris igra u igri privlačnosti,” kaže Gina Gura, šefica Avonovog odeljenja za mirise. „Otišli ​​smo dalje od mirisa koji neverovatno miriše i kreirali smo miris koristeći sastojke koji su prikazani, da bismo u vama izazvali uzbuđenje.“

Iako je možda prvi parfem koji koristi nauku da dokaže svoje erotske moći, to nije prvi parfem koji ima anegdotsku privlačnost. Možda najpoznatiji je Escentric Molecule’s Molecule 01, prvi parfem koji sadrži samo jedan sastojak – Iso E Super.

„Čim sam pomirisao Iso E Super, znao sam da je to nešto posebno“, kaže Geza Šon, parfimer u Escentric Molecules. „Taj molekul, čist i jednostavan, ogoljen i sam, mirisao je uzvišeno, imao je moć da dozove ljude k vama, imao je neku vrstu magnetizma i znao sam da deluje na žene baš kao i na muškarce. Toliko je srastao sa mnom do tačke kada mi ništa drugo nije bilo potrebno.”

Moći Molecule 01 leže u sposobnosti Iso E Supera da stimuliše feromonske receptore u našem nosu, izazivajući uzbuđenje. „Kada je testiran u laboratoriji, profesor Hans Hat s Odeljenja za ćelijsku fiziologiju na Univerzitetu Rur u Bohumu, Nemačka, izvestio je da su in-vitro testovi pokazali da su ćelije izložene molekulu počele da plešu… i ja ih ne krivim!“

Dok je Geza sumnjao da će to biti hit, bio je iznenađen koliko je miris postao popularan. „Prošlo je 16 godina otkako smo lansirali Molecule 01 i tokom godina smo čuli toliko priča o tome kako su ljudi otkrivali mirise, otkrivali jedni druge i svoje avanture, noseći parfeme. Neke su divne ljubavne priče, neke urnebesne, a neke prilično erotske, uvek sam zadivljen čitajući ih.”

U skorije vreme, videli smo stratosferski uspeh Baccarat Rouge 540 Maison Francis Kurkdjian, koji je postao bestseler kod mnogih velikih prodavaca, uključujući Johna Lewisa, koji je zabeležio trocifreni rast prodaje prošle godine. Jedan od glavnih sastojaka je hedion, sintetički sastojak koji kombinuje cvetnu i svežu delikatnost jasmina sa blagim prizvukom limuna. U svetu mirisa je poznat po svojim osobinama koje izazivaju veliku zavisnost, koje aktiviraju feromone i koje mogu izazvati trenutnu senzornu opijenost.

„Miris može da pojača, otkrije, poboljša, uveća i transformiše vaše raspoloženje“, kaže parfimer Frensis Kurkđijan. „Seksi je nešto veoma lično i kulturno. Možete ići od tradicionalnih seksi nota (mošus, vanilija, tople i senzualne) do onih nekonvencionalnijih poput drvenastih i tamjana. Za mene je seksi više stav i privlačnost, a parfem može povećati samopouzdanje i privlačnost dok vas prati u svakodnevnom životu.” Ne možemo se složiti u većoj meri.

25/03/2022 11:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments