Koja je razlika između voća i povrća?

13/06/2017 12:33

Koja je razlika između voća i povrća?

Plodovi nekih biljaka, koje mi na primer jedemo uz slane obroke, zapravo su voće. To je slučaj sa paradajzom. A kako se uopšte pravi razlika između voća i povrća?

Između botančara i kuvara se vodila debata koja je 1893. godine dobila i sudski epilog. Slučaj, pod nazivom Niks protiv Nedena, vodio se oko toga da li je paradajz voće ili povrće. Sud je doneo odluku da se paradajz koji se uvozi oporezuje kao povrće zbog toga što je stopa oporezivanja manja za povrće nego za voće.

Postoji Venov dijagram uz pomoć kojeg možete odrediti da li je neka namirnica voće ili povrće. Međutim, postoje namirnice koje ni uz pomoć Venovog dijagrama ne mogu da se svrstaju u jednu od dve grupe koje su ponuđene, nego se, zbog svojih karakteristika može svrstati i u voće i u povrće.

Ovakve namirnice se onda gledaju iz različitih uglova, u zavisnosti od toga da li ste kuvar ili baštovan.

Da li je paradajz voće ili povrće?

Prema Venovom dijagramu paradajz se može svrstati i u voće i u povrće. A po kojim je to osobinama paradajz voće, a po čemu je povrće?

Ako se na paradajz gleda iz ugla botanike onda je paradajz voće, jer se pod voćem podrazumevaju sve biljke koje plod razvijaju iz cveta, dok se pod povrćem podrazumevaju ostali delovi biljke – koren, list, itd.

Voće je sve što se može razviti i iz semena – jabuka, paradajz i tikvice, dok u povrće spadaju korenje – repa i krompir; lišće – spanać, zelena salata, kelj; i stabla – celer i brokoli.

Međutim, kuvari imaju svoje kriterijume za podelu namirnica na voće i povrće, gde su pretežno slane namirnice povrće a ostale voće, pa je tako paradajz, isto kao i paprika i patližan – u kuhinji povrće.

13/06/2017 12:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments