Grad u Španiji isplivao nakon 60 godina?

12/06/2018 10:53

Grad u Španiji isplivao nakon 60 godina?

Otkriveni ostaci grada Mansilja de la Siera – grada koji je nestao pre tačno 57 godina.

Ostaci izgubljenog grada “isplivali” na površinu Španije.

Potopljeni grad

Nakon 57 godina, ostaci izgubljenog grada Mansilja de la Siera, “isplivali” su na površinu.

Naime, gradić koji se nalazi na 273 kilometra od Madrida, u uspavanoj dolini La Rioha, na severu Španije, pogođen je 1959. godine velikom poplavom. Lokalno stanovništo preseljeno je u predgrađe sagrađeno u okolini, koje nosi isto ime.

Nekoliko španskih sela pogođeno je poplavom, zbog konstrukcije rezervoara u 20. veku. Pored Mansilja de la Siera, poplavljeni su San Rom de Sau, u pitanju je selo staro hiljadu godina, i seoce Medijano, koje karakteriše postojanje crkve iz 16. veka.

Gradić je punih šest decenija bio pod vodom, iako su uslovi ovog područja sušni i karakterišu ga visoke temperature. Uprkos činjenici da je skoro šest decenija ostao pod vodom, gradić nije u potpnosti iščezao.

U ostacima ovog grada sadržani su i određeni delovi, odnosno specifični detalji po kojima se neke građevine mogu prepoznati. Očuvani su prozori i ulazi u određena zdanja.

Iz godine u godinu, nivo vode se menja, pa se tako sve više delova grada nazire. Kako se Španija prošle godine suočila sa jednom od najgorih i najvećih suša, grad je u potpunosti vidljiv, toliko da su ulice grada prohodne.

 

12/06/2018 10:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments