Životinje koje mogu da žive večno?!

18/01/2017 09:38

Životinje koje mogu da žive večno?!

Besmrtnost je nešto što čovečanstvo intrigira vekovima; o njoj razmišljaju i pričaju filozofi, prirodnjaci pokušavaju da je objasne – a svi njoj na neki način teže.

Ljudima u potrazi za besmrtnošću mogu pomoći postojeća živa bića koja već sada imaju sposobnost da žive večno! U pitanju su životinje koje skoro nikad ne umiru od starosti, već od nekih drugih uzroka kao što su grabljivice, povrede i slično.

Iako se naučnici još uvek nisu složili oko tačne definicije besmrtnosti, ipak su se složili da su neka bića “biološki besmrtna”, a evo i o kojim bićima se radi:

Tardigarde ili vodeni medvedi

Tardigarda

Tardigarda

Tardigarde su mala stvorenja u proseku dugačka oko 1,7 mm koja žive u vodi. Odlikuje ih velika otpornost na ekstremne uslove, na kojima nijedan drugi organizam ne može da opstane. One mogu da prežive na temperaturi koja se kreće od apsolutne nule do preko tačke ključanja.

Takođe, mogu da prežive radijaciju i nivo zračenja stotine puta veći od onog koji ubija čoveka. Bez hrane mogu da prežive i 10 godina.

Za ova bića je karakteristično to što. kada se dese nepovoljni spoljašnji uslovi, ona ulaze u stanje hibernacije (anabioze) kada metabolizam prestane da im radi. Dokazano je da u takvom stanju mogu da žive do 120 godina, mada neki naučnici smatraju da je taj broj godina i mnogo veći.

Slatkovodna hidra

Slatkovodna hidra

Slatkovodna hidra

Slatkovodna hidra je jednostavna vodena životinja iz tipa žarnjaka. Dugačka je do nekoliko centimetara, a naučnicima je interesantna zbog svoje sposobnosti regeneracije i činjenice da ne stari.

One i ne umiru od starosti, već od niskih temperatura zimi. Besmrtnost ovog bića je prvi put pomenuta 1998. godine u naučnim radovima, ali se tek nedavno eskperimentima zaista potvrdilo da hidrine ćelije imaju sposobnost beskonačne regeneracije.

Naučnici sada pokušavaju da odgovnetnu i bolje razumeju taj proces beskonačnog obnavljanja ćelija.

Besmrtna meduza

Meduza latinskog naziva“Turritopsis nutricula” poznatija je kao besmrtna meduza. Ona je jedina koja se, nakon što dostigne seksualnu zrelost, ponovo vraća u seksualnu nezrelost (oblik polipa).

Besmrtna meduza

Besmrtna meduza

Ove meduze kad ostare umesto da umru – podmlade se i sve počnu ponovo. U teoriji, ovaj proces može da se ponovi beskonačno mnogo puta i zato se ova meduza naziva besmrtnom.

Jastog

Za jastoge je karakteristično da sa godinama postaju više plodni i pogodni za razmnožavanje, zahvaljujući enzimu koji popravlja DNK kod. Stručnjaci koji proučavaju jastoge smatraju da oni mogu da žive večno i da umiru samo od povreda, bolesti i predatora.

Trepljasti crv

pljosnati crv

Trepljasti crvi su stvorenja koja žive uglavnom u morima i manjim delom u slatkim vodama. Dostižu veličinu od nekoliko milimetara do nekoliko desetina centimetara.

Posebni su po tome što veliki deo njihovih ćelija predstavljaju matične ćelije, Zato – kada se organizam preseče na nekoliko delova, svaki od tih delova će se razviti u novu identičnu jedinku nakon nekoliko nedelja. Naučnici su čak dokazali da veoma mali deo jedinke (1/297) može da se razvije u nov organizam.

18/01/2017 09:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments