Biljke koje će osvežiti vaš radni prostor

24/07/2020 14:20

Biljke koje će osvežiti vaš radni prostor

Sećate se kancelarija naših roditelja u javnim preduzećima punih prašnjavih fikusa i adama, kako smo im se samo smejali? Onda onih baka koje su sadile pregršt puzavica i muškatla po ulazima zgrade i to na svakom spratu te ih uredno zalivale i održavale? U savremenim kancelarijama možemo naći babuse od osmog marta koji su pustili korenje i bonsai jer se veruje da donosi prosperitet, pa i po koja palma koju je kolega doneo kao suvenir sa letovanja…

E sad sve to ima smisla, i smisao je naučno dokazan …a nije samo- „pa lepo mi je i zeleno“ ili „ sakriva taj ostećeni zid koji ne mogu da gledam“.

Unošenje biljke u kancelariju jedan je od najboljih načina da se smanji stres, poboljša raspoloženje i radna efikasnost, kao i da se podigne nivo energije i otpornosti na bolesti. Nije neophodno da napravimo džunglu od radnog prostora ili prostora u kome boravimo, dovoljno je tri boljke, tako kaže istraživanje koje je sproveo tim profesorke Margaret Berčet sa Tehnološkog univerziteta u Sidneju. 

U spomenutom istraživanju otkriveno je da sobno bilje može sniziti nivo toksina u vazduhu za čak 20 odsto, a druga istraživanja dodaju da može smanjiti umor, kašalj, upale grla i simptome prehlade za više od 30 odsto, kao i učestalost izostanka sa posla za čak 60 odsto. 

Naime, vazduh u zatvorenim prostorijama je 5-10 puta zagađeniji od vazduha na otvorenom prostoru, napolju. Kod osoba koje uglavnom borave u zatvorenom prostoru mogu se javiti zdravstveni problemi poput kašlja, teškoća sa disanjem, kao i problema sa cirkulacijiom.

24/07/2020 14:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments