Stižu zvezde padalice

10/08/2020 15:34

Stižu zvezde padalice

Svake vedre noći ako odete negde daleko od svetla grada i ako ste dovoljno strpljivi možete da vidite par meteora svakog sata.

Međutim oko 10. avgusta svake godine dolazi posebno vreme „zvezda padalica“ , kako se od 10. do 13. avgusta može posmatrati jedan od najpoznatijih i najzanimljivijih meteorskih rojeva- Perseidi.

„Zvezde padalice“ ili meteori nastaju kada sitne čestice- meteoridi- veličine zrna peska, uleću u atmosferu naše planete, tokom prolaska u atmosferu one se zagrevaju , sagorevaju i sijaju plamenom različitih boja. Svetlo koje nastaje sagorevanjem meteorida naziva se meteor ili zvezda padalica. Ako čestice prežive, ne sagore i završe na površini Zemlje nazivaju se meteoriti. Brzina uletanja čestica u našu atmosferu iznosi od 30- 70 km/s, a svetlosna pojava- meteor nastaje na visini od 80-120 km.

Čestice ove prirode uleču u našu atmosferu svakog dana i noći u velikim količinama. tokom nekih noći Sunčev sistem nam priprema posebnu zabavu , sa malim vatrometom- te posebne noći su vreme kada je aktivan neki meteorski roj.

Svake godine, od 17. jula do 24. avgusta aktivan je meteorski roj Perseida. U ovom periodu može se videti i nešto veči broj meteora koji prividno dolaze iz istog dela neba, iz sazvežđa Persej, ali uvek tokom noći 11. i 12. avgusta taj broj postane maksimalan i mnogo veći od uobičajenog. Tokom prethodnih godina u  vreme maksimalne aktivnosti  bilo je 80-100 vidljivih meteora na sat!

Perseidi su verovatno najpoznatiji i jedan osd najlepših meteorskih rojeva. Najbolje doba za posmatranje ovog roja je noć između 11. i 12. avgusta, ove godine posle ponoći pa do jutra zbog pozicije i faze Meseca. Očekivana aktivnost za ovaj roj je 40-50 Perseida na sat, ali može biti i veća. Videćete ih svuda po nebu ali najbolje je da gledate prema sazvežđu Perseja- u pravcu severa ili severo- istoka, doduše ako gledate suprotno od meseca tragovi ili repovi će se činiti dužim.

Preporučijemo instaliranje brojnih aplikacija na android uređajima koji će vam pomoći u određivanju pozicije meteora i koji će vas usmeriti.

10/08/2020 15:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments