Upaljač ili šibica – šta je starije?

15/09/2022 12:34

Upaljač ili šibica – šta je starije?

Koji od ova dva izuma je nastao prvi?

Postoji nekoliko teorija, koje objašnjavaju kako je šibica nastala pre upaljača.

Upaljač ili šibica?

Poznat je podatak da prve šibice, odnosno štapići umočeni u zapaljivu supstancu, nisu palile po principu trenja, a da je prvi upaljač izmišljen u 16. veku, od jedne vrste pištolja.

Prema istorijskim činjenicama, Džon Voker je izmislio šibice 1826. godine. Međutim, one nisu bile pouzdane, te njegov izum nije naišao na odobravanje.

Pet godina kasnije, Šarl Surije napravio je šibicu koristeći toksični beli fosfor. Zanimljiv podatak vezan za ovu priču je da su skoro svi radnici koji su radili na izradi šibica imali neki defekt vilice. Postavlja se pitanje, da li je to povezano s upotrebom fosfora? Adekvatno objašnjenje ne postoji, ali postoji podatak o zameni fosfora netoksičnim suspstancama. Naime, ove šibice su se koristile do 1900. godine, kada je izdato naređenje da se ovaj sastojak fosfor, zameni.

Nemački hemičar Johan Vofgang Dobriner, izmislio je prvi upaljač, 1823. godine, koji je funkcionisao po principu platine i hidrogena.

Upaljač je doživeo slavu kada je Karl Auer Valsbek patentirao farocerijum 1903. godine. Od tog trenutka postoji u obliku u kom se i danas upotrebljava.

15/09/2022 12:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments