Natalijina ramonda – cvet kao simbol Dana primirja

18/04/2018 09:54

Natalijina ramonda – cvet kao simbol Dana primirja

Dan primirja u Republici Srbiji obeležava se 11. novembra, a posvećen je potpisivanju primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra 1918. Potpisali su ga generali dveju zaraćenih strana u francuskom gradu, Kompijenu. Praznik kakav je Dan primirja, zaslužuje simbol. Specifičan amblem koji se nosio na reveru u nedelji uoči Dana primirja sastoji se od dve zelene trake koje podsećaju na lentu albanske spomenice i ljubičastog cveta sa pet latica. 

O kakvom cvetu je reč?

U pitanju je Natalijina ramonda, poznat i kao cvet feniks. Ovaj interesantan cvet dobio je naziv po kraljici Nataliji Obrenović. Cvet pripada retkoj i ugroženoj vrsti porodice Gesneriaceae, a cveta na području Centralnog Balkana – Srbiji, Makedoniji i Grčkoj. Raste na visokim nadmorskim visinama, na mestima kao što su klisure i krečnjačke stene, u mračnim i hladnim uslovima.

Ramonda ne sadrži lekovita svojstva, ali ima interesantna biološka svojstva. Naime, ima sposobnost da vaskrsne nakon što se potpuno osuši – otuda naziv cvet feniks. Ova višegodišnja biljka ima snažno podzemno stablo, zelena je i zeljasata. Doseže visinu do desetak centimetara i rađa nekoliko cvetova. Sačinjeni od par listića, cvetovi su uglavnom ljubičaste boje, ali ponekad mogu biti i bele.

Natalijina ramonda spada u stare, drevne vrste biljaka. Rasla je u doba pre Kvartara, a njeno otkriće i istraživanje u Srbiji, vezuje se za Josifa Pančića. Tridesetih godina 19. veka, ramonde je otkrio francuski istraživač na području Španije, u Prinejima.

18/04/2018 09:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments