Novi podaci o Plutonu

15/07/2015 10:07

Novi podaci o Plutonu

Prema nalazima do koje je stigao NASA svemirski brod “Novi horizonti”, dosadašnja saznanja o patuljastoj planeti Pluton nisu u potpunosti tačna.

Svemirski brod “Novi horizonti” je na misiji obilaska Plutona skoro 10 godina, a za to vreme došlo se do mnogih otkrića kada je ovo nebesko telo u pitanju.

Pluton je do 2006. godine smatran za jednu od devet planeta Sunčevog sistema, kada je, zbog veličine, izgubio status planete. Međutim, sada se došlo do podataka da je Pluton ipak veći nego što se do sada mislilo. Njegov prečnik je 2.370 kilometara, što je 80 kilometara više od predviđenog.

Zbog svoje novootkrivene veličine, a i zbog činjenice da je veći od Eris – jedne od stotina i hiljada mini planeta i kometa koje kruže iznad Neptuna u regionu koji je poznat kao Kuperov pojas, naučnici su zatražili da se Pluton prekvalifikuje u “patuljak planetu”.

Novi podaci pokazuju i detalje sa površine Plutona, pa se sada zna da se Pluton sastoji od nešto više leda, a manje stena nego što se do sada mislilo. Upravo je ovo razlog za mišljenje naučnika da je Pluton zapravo fosilni ostatak početka našeg Sunčevog sistema.

15/07/2015 10:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments