Mašine za proizvodnju knjiga – atrakcija sajma knjiga u Parizu

24/03/2015 12:54

Mašine za proizvodnju knjiga – atrakcija sajma knjiga u Parizu

Samo pet minuta je potrebno da mašina za proizvodnju knjiga odštampa knjigu i poveže sa odgovarajućim koricama. Potrebno je samo da odaberete željeni PDF fajl i ubrzo ćete dobiti knjigu.

Dve mašine za proizvodnju knjiga prezentovane su na Sajmu knjiga u Parizu, gde su francuske izdavačke kuće PUF i La Martinier pokazale kako može biti jednostavno štampati knjige.

“To je velika šansa za sve”, rekao je izvršni direktor PUF-a Federik Meriot. Njegova kompanije je izložila Espreso mašinu koju je napravila američka grupacija Xerox koja radi uz pomoć francuskog softvera Ireneo.

Rival ovoj mašini je japanska mašina Rioch koja ima softer Orsery.

Iako ove mašine postoje već dugo (Xerox mašina je napravljena pre 10 godina), njihova uloga u revoluciji štampanja knjiga još uvek ne može da dostigne vrhunac, a razlozi za to su jednostavni – mašina je jako skupa – 80.000 evra, a pritom zauzima puno prostora – kao dve police za knjige.

Ove mašine bi trebalo da pomognu manjim knjižarama da štampaju svoje knjige, ali baš zbog cene i veličine je to nemoguće. Francuske kompanije najavile su okretanje ka manjim i jeftinijim tehnologijama ovih mašina kako bi one uspele da postanu svakodnevnica u štampanju knjiga.

Dok ne dođe do toga, prodavci štampane reči mogu iznajmiti Riohovu mašinu za 250 evra mesečno.

Izdavačka kuća PUF veruje da je rešenje ovog problema – umrežavanje više manjih knjižara koje bi zajedno mogle da koriste mašinu i da za kratko vreme sve imaju knjige u svojim prodavnicama.

Izvor: RTV

24/03/2015 12:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments