Kina: Nebeski voz kao novi vid transporta

26/07/2017 12:12

Kina: Nebeski voz kao novi vid transporta

Sa ciljem da na što bezbedniji, ali i što jednostavniji i brži način prevezu što veći broj ljudi, u Kini je nastavo potpuno novi vid transporta – nebeski voz.

Za sada je nebeski voz samo u fazi testiranja, ali je već pokazao dobre rezultate i zadovoljavajuće uslove za prevoz čime je oborio mnoge rekorde.

Voz je dizajniran da bude lagan, sa srednjom brzinom kretanja. Kao jedan jeftin prevoz očekuje se da ima ogroman tržišni potencijal, naročito u planinskim predelima i većim gradovima.

Ovi vozovi moći će da prevoze do 510 putnika u tri do pet vagona sa maksimalnom brzinom vožnje od 70 kilometara na sat.

“Ovaj voz koristi najnoviju tehnologiju permanentnog magneta, koja mu omogućava veću snagu sa malom fizičkom zapreminom, manje buke i manje težine, čime se ostvaruje bolja operativna efikasnost”, kaže tehnički direktor projekta Liu Iuven, dodajući da ovo i jesu njegove prednosti u odnosu na druge vidove transporta.

On je još objasnio i da će ovaj voz obezbediti udobno i bezbedno putovanje putnika kroz brdovite, strme i nepristupačnije regije.

Još jedna od prednosti je i ta što je postavljanje i održavanje ovakve železničke mreže jeftinije, a takođe se mogu brzo i napraviti.

Kina je sada treća zemlja u svetu koja je razvila ovu vrstu tehnologije, nakon Nemačke i Japana. Jedan od najranijih električnih železničkih sistema, izgrađen u Nemačkoj 1901. godine i danas je u funkciji.

Pogledajte kako izgleda nebeski voz u Kini:

 

 

26/07/2017 12:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments