Pogledajte kako izgleda zvaničan NASA plan za odbranu Zemlje od asteroida

13/03/2018 09:51

Pogledajte kako izgleda zvaničan NASA plan za odbranu Zemlje od asteroida

Inženjeri i naučnici osmislili su zvaničan plan SAD vlade u slučaju da otkrijemo da ka Zemlji ide razarajući asteroid.

NASA trenutno posmatra kretanje asteroida Benu, koji je u istom orbiti kao i mi i najverovatnije ćemo se susresti sa njim 2135. godine. Šanse da nas Benu udari su jedna u 2.700, što svakako nije malo. Proračuni naučnika su da bi nam za antiasteroid letilicu biti potrebno 800 miliona dolara, a ona bi morala biti teška oko 8 tona.

Šta ako bi asteroid krenuo na Zemlju?

Postoji pak problem, koji se tiče određivanja tačne lokacije gde bi ovaj asteroid mogao da udari, uzevši u obzir preiod od 100 godina, solarni vetar, gravitaciju drugih planeta i ostale uslove u svemiru.

Ovo je važno odrediti, kako bi naučnici razmotrili koja opcija je najbolja da asteroid ne udari u nas. Na primer, ukoliko bismo odlučili da usporimo asteroid udarajući u njega svemirskom letilicom, u riziku smo da ga približimo putanji na kojoj se nalazi naša planeta.

Pročitajte i… Nauka iza filma “Armagedon” nije samo fikcija?

Najbitniji faktor, prema naučnicima, jeste da na vreme uočimo asteroid. Ukoliko bismo ga primetili prekasno, sklanjanje sa putanje nije opcija. A tada, koristili bismo nuklearnu bombu koja bi ga uništila. Ovo su trenutno dve opcije naučnika kada je u pitanju eventualni preteći udar asteroida na našu planetu.

13/03/2018 09:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments