Kako izgleda sklapanje najvećeg teleskopa na svetu?

19/02/2016 13:19

Kako izgleda sklapanje najvećeg teleskopa na svetu?

NASA je sklopila do sada najveći teleskop na svetu, čije je lansiranje planirano za 2018. godine, pre čega se mora uraditi veliki broj testova.

Kako bi se bolje sagledala veličina ovog teleskopa i njegova kompleksnost, fotograf Kirs Gan i producent Majkl Mekler su napravili video.

Međutim, s obzirom na to da je instalacija svih delova ovog teleskopa trajala od 11. novembra 2015. godine do 1. februara 2016. godine, nije snimljen baš ceo proces sklapanja.

Video koji traje minut i po sastoji se od fotografija napravljenih na svakih 30 sekundi u toku 83 dana rada, koliko je bilo potrebno da se ovaj teleskop sastavi.

Najveći deo teleskopa je štit veličine teniskog igrališta koij služi da zaštiti instrumente od solarne radijacije i drugih opasnosti.

Kada bude lansiran u orbitu, teleskop Džejms Veb će zameniti teleskop Habl. Njegovo ogledalo prečnika 6,5 metara pomoći će da se posmatraju ekstremno udaljeni objekti u svemiru, formiranje galaksija, prve zvezde, kao i atmosfere egzoplaneta u potrazi za eventualnim životom.

Džejms Veb je zajednički projekat NASA, Evropske svemirske agencije (ESA) i Kanadske svemirske agencije.

Pogledajte kako izgleda sklapanje najvećeg teleskopa na svetu:

19/02/2016 13:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments