Prirodi prete jezera?

01/09/2022 11:27

Prirodi prete jezera?

Širom Aljaske i Sibira zabeležen je porast metana u jezerima.

Naime, jezera ispuštaju gasove koji stvaraju efekat staklene bašte, koji je zabrinjava naučnike.

Ozbiljna pretnja prirodi

Kako globalno zagrevanje otapa arktički permafrost, štetni gasovi se ispuštaju u atmosferu, a loša vest je da se ovaj proces odvija mnogo brže od očekivanog.

Američka svemirska agencija NASA objavila je snimak arktičkih jezera punih mehurića koja su posledica malo poznatog fenomena „naglog odmrzavanja“. Ova reakcija uzrokovana je brzim procesom odleđivanja tla, odnosno kada se permafrost ili tlo koje je bilo pod ledom hiljadama godina, odledi brže od očekivanog.

Naučnicima je poznato da otapajući permafrost ima potencijal da ispusti velike količine metana u atmosferu. Naime, organska materija koja je bila zarobljena u tlu počinje da se odmrzava i razlaže. Nakon raspada, ispušta ugljenik i metan. Ono što naučnici nisu uzeli u razmatranje je mogućnost brzog odmrzavanja.

Ukoliko bi se sva količina otpustila u atmosferu, posledice po klimatske promene bile bi ogromne, upozoravaju. Oko 1.500 milijardi tona ugljenika zarobljeno je u permafrostu, a to je dvostruko veća količina od postojećeg ugljenika u atmosferi.

Kad bi životni oblici zasnovani na ugljeniku umrli na Arktiku, zaledili bi se pre nego što se raspadnu.

Sa sve višim temperaturama, mikrobi u tek odmrznutom arktičkom tlu razlažu ova zaleđena organska tela, ispuštajući ugljen-dioksid i metan u atmosferu.

NASA je objavila rezultate istraživanja koji su pokazali da se naglo odmrzavanje odvija ispod odmrzavajućih jezera. Nakon što su naučnici izračunali brzinu odmrzavanja, shvatili su da se ono udvostručilo u odnosu na brzinu prethodnih procesa.

Došli su do zaključka da ljudi ne mogu da urade mnogo, kako bi zaustavili taj proces. Sve i kada bi se emisije štetnih gasova smanjile, naglo odmrzavanje bi se nastavilo.

Prema rečima istraživača Kejti Volter Entoni, situacija može biti samo gora. Predviđa se da će brzina procesa odmrzavanja za nekoliko decenija doći do vrhunca.

FOTO:Youtube/Printscreen

01/09/2022 11:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments