Kako biljke interno komuniciraju?

05/09/2022 11:04

Kako biljke interno komuniciraju?

Biljke komuniciraju, slanjem signala koji se šire do drugih delova biljke.

Istraživači su uhvatili momenat kada je ranjena biljka poslala signal upozorenja, aktivirajući odbrambeni mehanizam.

Signali upozorenja

Kako bi razumeli inteligenciju biljaka, naučnici iz laboratorije Gilroj, sproveli su istraživanje koje je obuhvatilo i snimanje, odnosno niz snimaka, koji prate aktivnosti biljaka u određenim situacijama.

U laboratoriji su biljke genetsko modifikovane zelenim fluorescentnim proteinima, koji dolaze iz meduza. Protein može da se veže za specifične supstance, tako da može da se vidi kako različite hemikalije u biljkama reaguju na stimulans.

Naime, nakon napada biljke reaguju tako što oslobađaju gluteminsku kiselinu, koja aktivira nivo kalcijuma u ostalim delovima biljke i pokreće mehanizme koji sprečavaju dalja oštećenja biljke. Pojedine vrste oslobađaju nestalna jedinjenja kako bi oterale napadače ili privukle insekte koji love napadače biljaka. Tako, na primer, biljka pamuka nakon što je oštete larve moljaca, privlači ose koje se hrane moljcima.

Tokom istraživanja, istraživači su kombinovali fluorescentne proteine sa drugim proteinima, koji se vezuju za kalcijum. Kao rezultat dobijena je biljka mutant koja svetli kada se nivo kalcijuma poveća.

Nakon mikroskopskog pregleda povređene biljke, otkriveni su signali koji se šire preko biljke.

Druga, slična istraživanja pokazala su da gluteminska kiselina i kalcijum predstavljaju sastvani deo ovog procesa, ali je laboratorija Gilroj prva koje je ovu aktivnost predstavila živopisnim detaljima.

FOTO:Youtube/Printscreen

05/09/2022 11:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments