Kako su gradovi u Srbiji dobili nazive

09/10/2014 11:47

Kako su gradovi u Srbiji dobili nazive

Zanimljivo je kako su neki gradovi u Srbiji dobili svoje nazive, i zašto su baš te nazive nosili.

Nazivi jednih gradova mogu se dosta razlikovati od drugih i imati razna porekla. Predstavljamo vam neke od najzanimljivijh.

Zrenjanin

Zrenjanin

Opšte je poznato da je Zrenjanin nekad nosio naziv Bečkerek, ali retko ko zna da se zvao i Petrovgrad, po kralju Petru I Karađorđeviću.

Naziv Bečkerek Zrenjanin je imao do 1935. godine, kada je on promenjen u Petrovgrad. Postoji više teorija o tome zašto je nosio naziv Bečkerek. Jedna od njih je da su mu to ime dali Pečenezi, koji su naseljavali krajeve između planine Balkan i Dunava. Druga je da su osnivači bili plemena Beče i Gregor, pa da je po njima dobio ime. Treća teorija je da je turski putopisac Evlija Čelebija opisao nasejle kao “Beš Telek” (što znači pet dinja, odnosno pet poluostrva između begejskih meandara gde je nastao). Druge teorije podrazumevaju da je dobio ime po Imreu Bečei koji je osnovao obližnji grad Bečej 1311. godine, ili da je naziv slovenskog porekla i potiče od reči Peč (stena) i Kereks, što bi dalo naziv “Kamenita crkva”.

Surdulica

Surdulica

Naziv ovog grada je romanskog porekla i potiče od Vlaha Sruduličana koji su živeli u ovim krajevima. Oni su tu bili od davnina i predstavljaju staro balkansko stanovništvo. Nakon njih, ovde su živeli Dardanci, poznati po stočarstvu. Naziv Surdulica spominje se u XV veku kad je područje Surdulice bilo u vlasništvu ćesara Uglješe.

Kragujevac

Kragujevac

Ovaj grad je dobio naziv po ptici Kraguj, koja je korišćena za lov u srednjem veku, a danas se nalazi na gradskom grbu. Ime grada se prvi put spomenulo u turskom popisu iz 1476. godine kao “Kragujofča”, odnosno trg od 32 kuće.

Mladenovac

Mladenovac

Prema legendi, u ove krajeve doselio se mladić sa Kosova po imenu Mladen. Došao je tu sa svoja dva brata i pomislili su da je to odlična šansa, pa su tu i ostali. Tako danas imamo nazive Mladenovac (po bratu Mladenu), Vlaška (po bratu Vlajku) i Rajkovac (po bratu Rajku).

Leskovac

Leskovac

Legenda kaže da je u blizini Leskovca bilo jedno brdo, a ispod njega jezero. Kad se to jezero osušilo, ostala je samo leska koja je poslužila kao inspiracija za naziv ovog grada. Međutim, za vreme turske vladavine, gradu je ime privremeno promenjeno u Hisar, što znači tvrđava.

Vladičin Han

Vladičin Han

Vladičin Han spomenut je prvi put pre 120 godina. Kako priča kaže, grad je dobio ime po usamljenoj kući, odnosno hanu, koju je izgradio Stefan Grk, a kasnije kupio vladika Pajsije – što je takođe uticalo na naziv grada. 1887. godine se od usamljene kuće i još nekoliko kuća u okolini stvorilo naselje koje se razvilo u grad kakav danas poznajemo.

Čačak

Čačak

Vuk Stefanović Karadžić je davne 1820. godine posetio manastire u ovim krajevima, i zapisao je legendu po kojoj je grad dobio naziv:
“Govori se da je manastir Vavedenje gradio sveti Sava i njegov otac Simeun. Jos se pripoveda da je nekakav njihov sluga, od svakih kola, koja su vukla kamen kroz polje uz Moravu, ostavljao po jedan kamen na mestu gde je sada Čačak, pa od ovog kamenja onde zidao crkvu. Kad su ga zapitali šta radi, on odgovaraše: “Eto, čačkam nešto“…

Tako je, bar po legendi, grad Čačak dobio ime.
Logično, zar ne?

Izvor: 24 sata

09/10/2014 11:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments