U periodnom sistemu – četiri nova elementa

04/01/2016 14:42

U periodnom sistemu – četiri nova elementa

Naučnici iz Japana, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država došli su do otkrića kojim će se popuniti sedmi red Periodnog sistema elementama.

Upravo zbog ovog otkrićem zvanično su zastareli svi udžbenici iz hemije koju su štampani posle 2011. godine, jer će se od sad u Periodnom sistemu naći još četiri nova elementa.

Pre ovog otkrića, novi elementi su poslednji put dodati 2011. godine.

Međunarodna unija za čistu i primenjenu hemiju, sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, globalna naučna orgnaizacija – najpriznatija na polju postavljanja standarda u hemijskim nomenklaturama, terminologiji i merenju, ozvaničila je nove elemente 30. decembra 2015. godine.

Rusko-američki tim naučnika na Institutu za nuklearna istraživanja u Dubni i Nacionalnoj laboratoriji Lorens Livermor u Kaliforniji dao je dokaz o otkriću elemenata 115, 117 i 118.

Element 113 okrio je tim naučnika sa instituta Riken u Japanu, a naučnik Kosuke Morita koji je vodio ovo istraživanje, rekao je da njegov tim planira da “zaviri u neistraženu teritoriju elementa 119 i iza toga”.

Naučnici koji su otkrili nove hemijske elemente imaju pravo i da ih imenuju, a privremeno su njihova imena – Ununtrij (Uut), Ununpentij (Uup), Ununseptij (Uus) i Ununoctij (Uuo).

04/01/2016 14:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments