Pogledajte najveću i najraniju kartu sveta, koja sadrži i mitološka bića!

13/12/2017 12:05

Pogledajte najveću i najraniju kartu sveta, koja sadrži i mitološka bića!

Stručnjaci su restaurirali najveću i najstariju poznatu mapu sveta, na kojoj su pored kontinenata i država, prikazana i staništa jednoroga, sirena i drugih mitoloških bića.

Mapu je ručno naslikao milanski kartograf Urbano Monte, 1537. godine, a usavršio ju je 1539. Mapa je u formi atlasa, dimenzija 160 x 105 milimetara. Kolekcionar Dejvid Rumzi i njegov nećak, odlučili su da skeniraju kartu i da po prvi put slože svih 60 strana ovog atlasa.

Dok se veoma malo zna o samom kartografu koji ju je sačinio, prema priloženom, istraživači su došli do zaključka da je ovaj kartograf bio veoma napredan. Pored drugačije prespektive Severnog pola, Monte je prikazao i Japan, koji je do tada bio siromašno prikazan na kartama.

Uz to, ono što ovu kartu čini posebnom jesu i mitološka bića obeležena u određenim delovima sveta. Uz jednoroge i sirene, na karti su prikazana i staništa lama i kamila, kao i džinovskih ptica i slonova.

U Sibiru prikazan je jednorog, nekoliko đavolaka i čovek-gušter, dok je blizu Venecuele prikazan ogroman čovek-sirena koji napada brod.

Kako je svet zamišljan u 16. veku možete videti i na Google Earth-u.

Foto: davidrumsey.com

13/12/2017 12:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments