Bakterija koja je preživela užasne uslove svemira

29/11/2017 11:41

Bakterija koja je preživela užasne uslove svemira

Ruaki kosmonauti otkrili su na Internacionalnoj Svemirskoj Stanici (ISS) bakteriju, koja je preživela sve (ne)moguće svemirske uslove.

Naime, sa satelita koji je u svemiru od 1998. godine, ruski kosmonauti su, tokom provere motora, uzeli uzorke i poslali ih na Zemlju. Nakon laboratorijskih analiza, naučnici su bili šokirani otkrićem bakterija na površini satelita.

Ispostavilo se da su nekako na površini opstale bakterije. Istraživanja su u toku, ali naučnici smatraju da ove bakterije ne predstavljaju nikakvu opasnost“, izjavio je ruski kosmonaut Anton Škaplerov.

Vanzemaljske ili zemaljske bakterije?

Poreklo mikoorganizama nije poznato, ali naučnici pretpostavljaju da su ih u svemir najverovatnije doneli sami kosmonauti, preko svoje svemirske operme. Ipak, iako, na žalost mnogih, nije u pitanju vanzemaljska bakterija, ono što je fascinantno jeste činjenica da su ovi mikroorganizmi preživeli sve uslove u svemiru.

Pretpostavlja se da bakterije na površini satelita žive već nekoliko godina i da su opstale, uprkos temperaturama od 121°C do čak -157°C, kada dođe do rotiranja i kada je Sunce sa druge strane.

Inače, naučnici se već nekoliko decenija bave pitanjem bakterija i svemira. Tako su pre nekoliko godina pokazali da bakterija ešerihija koli iz svemira postaje otpornija na antibiotike, za razliku od kultura razvijenih na Zemlji.

29/11/2017 11:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments