Supernova je bila inspiracija za crteže stare 6 hiljada godina

11/01/2018 11:06

Supernova je bila inspiracija za crteže stare 6 hiljada godina

Pre oko šet hiljada godina, predivni sjajni objekat obasjao je nebo i bio inspiracija za tadašnje ljude, koji su ovekovečili taj prizor crtežom u kamenu.

Grupa astrofizičara i arheologa sa Instituta fundamentalnog istraživanja iz Indije objavili su studiju u kojoj tvrde da su pronašli najstariji prikaz supernove uistoriji čovečanstva. Naime, ilustracije ugravirane u stenu, širine oko 48 centimetara pronađene u Kašmiru, datiraju između 500 i 1500 g.p.n.e.

Crtež prikazuje dva čoveka i psa kojii du u lov, a iznad, na nebu, prikazana su dva sjajna objekta koja lebde na nebu. Dok naučnici smatraju da je jedno supernova, za drugo misle da je Mesec.

Foto: Tata Institute of Fundamental Research

Šta je supernova?

Supernova je zvezdana eksplozija tokom koje se izbacuje ogromna energija za izuzetno kratak vremenski period. Tokom istorije u našoj Galaksiji dokumentovane su najmanje tri pojave supernovih. Stari Kinezi su zapisali da su videli supernovu 1054. godine, a danas ostatke ove eksplozije poznajemo kao maglini Krab u sazvežđu Bika.

Naredna supernova je zabeležena 1572. godine i poznata je kao Tiho Brahejeva zvezda. Zatim, Keplerova supernova, kako se naziva, pojavila se na nebu 1604. godine. U galaksiji veličine Mlečnog puta statistički trebalo bi da se dogodi prosečno jedna supernova svakih 100 godina. Ipak, poslednja supernova u Mlečnom putu za koju mi znamo se dogodila pre više od 4 veka.

Prema istraživanjima naučnika sa indijskog univerziteta, supernova nazvana HB9, dogodila se oko 4500 godine, pre nove ere, u vreme kada je Kašmir bio naseljen ljudima, što im dovoljan dokaz da tvrde da je na crtežima prikazana ova zvezdana eksplozija.

11/01/2018 11:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments