Naučnici na tragu novog agregatnog stanja!

26/12/2016 11:34

Naučnici na tragu novog agregatnog stanja!

Poznato je da voda može da se nađe u tri različita agregatna stanja – čvrstom, tečnom i gasovitom, ali izgleda – i u još jednom, novom agregatnom stanju.

Naime, naučnici su nizom eksperimenata pokušali da dođu do odgovora na pitanje da li postoji još jedno agregatno stanje vode – i došli su do zaključka da se veliki broj fizičkih karakteristika vode menja upravo na temperaturi između 50 i 60 stepeni Celzijusa.

Kako bi objasnili ove promene, naučnici koji su objavili studiju u “International Journal of Nanotechnology”, dali su ovom stanju i ime – “drugo tečno stanje”.

Naučna zajednica širom sveta ovu naznaku da postoji još jedno agregatno stanje vode dočekala je na različite načine, a upravo ova tema pokrenula je mnoge rasprave. Novo agregatno stanje vode moglo bi da ima veliki uticaj na niz naučnih polja – od nanotehnologije do biologije.

Prema rezultatima istraživanja, razlika između tečnog i “drugog tečnog” stanja je u tome što se voda na temperaturi između 50 i 60 stepeni Celzijusa menja, pa se tako na primer menja brzina kojom svetlost putuje kroz vodu kada je ona u ovom “drugom tečnom stanju”.

Agregatna stanja materije veoma su značajna u naučnim istraživanjima jer predstavljaju ključni koncept za proučavanje sistema atoma i molekula, a upravo konfiguracija ovih sistema i određuje agregatno stanje koje dolazi sa svojim fizičkim svojstvima.

26/12/2016 11:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments