“Biblioteka ++” – kutak za buduće programere u Ćupriji

23/02/2015 15:28

“Biblioteka ++” – kutak za buduće programere u Ćupriji

Međunarodna nevladina organizacija “EIFL” dodelila je biblioteci u Ćurpiji 20.000 dolara za realizaciju projekta “Biblioteka ++”.

Cilj projekta je da se motivišu deca od 10 i više godina da savladaju informatiku i programiranje – igrajući se.

Deca-učesnici ovog projekta sastavljaće Lego robote i na taj način učiti osnove programiranja i informatike. Ovi roboti imaju senzore za pokret i osvojili su mlade koji posećuju kutak u ćuprijskoj biblioteci koji je namenjen baš njima.

U ovom projektu učestvuju i srednjoškolci kojima ovo može biti buduća profesija, a za sada najmlađi učesnik ima samo devet godina.

Ovaj projekat postoji već sedam meseci, a za to vreme prošlo je 120 đaka osnovnih i srednjih škola uz Ćuprije i Jagodine.

Autor projekta “Biblioteka ++” je Ivica Lazarević, kome je cilj bio da stvori novu generaciju programera, a da znanja stiču kroz igru.

Učesnici ove IT radionice učestvovali su i na svetskoj manifestaciji “Code Week”, a prijavili su rad i za “RAF chalenge”.

“Biblioteka ++” je jedan od 10 projekata koje je novčano podržala organizacija “EIFL” tokom prošle godine. Lokalna samouprava u Ćurpiji je najavila da će održati ovaj projekat nakon isteka finansiranja od strane EIFL, koje traje još sedam meseci.

Izvor: RTS

23/02/2015 15:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments