Korona virus: Kakvo stanje se predviđa preko leta i zašto?

19/05/2020 14:47

Korona virus: Kakvo stanje se predviđa preko leta i zašto?

Iako je Slovenija prva evropska zemlja koja je pre nekoliko dana proglasila kraj epidemije korona virusa, neki stručnjaci se pitaju da li je takav stav preuranjen. Maj se, takođe, bliži kraju, što približava početak leta, pa se češće postavljaju pitanja kakvo bi kretanje virusa moglo biti u narednim najtoplijim mesecima, sve do jeseni.

Za jesen, makar onu poznu, već nekoliko nedelja unazad prognozira se drugi talas epidemije, mada blaži, kažu stručnjaci. Međutim, neke zemlje već sada zbog letnje sezone otvaraju granicu kako bi turisti mogli da ispune svoje godišnje odmore onako kako su planirali.

Saobraćanje avionom omogućeno je od 18. maja, ali granice su uglavnom svuda oko naše zemlje zatvorene. Španija je najavila da najverovatnije neće dozvoliti dolazak turista do kraja godine, a sve izvesnije je da će tako biti i u Italiji.

Kako se avionom može putovati iz Srbije od navedenog datuma, tako će i Crna Gora, najverovatnije, od 1. juna pustiti prve srpske turiste, dok će Grčka prve turiste na svoje plaže pustiti početkom jula, ukoliko se ne desi nešto što bi poremetilo trenutno stanje. Srbija je, pak, donela odluku da od 1. juna otvara granice i “opusti” kretanje ka Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji.

Dok se o bezbednosti i realizaciji letovanja polemiše gotovo neprestano, u medijima se pre nekoliko dana pojavila informacija da je Evropska komisija preporučila da se otvaranje granica unutar Evropske unije sprovede u dve faze. Prva bi se odnoslila na uspostavljanje slobode kretanja delimičnim ukidanjem restrikcija i kontrola na unutrašnjim granicama, a zatim bi usledilo i njihovo opšte ukidanje.

Šta kažu stručnjaci?

Krajem marta pisali smo na portalu o mogućnosti da letnje temperature ipak ne eliminišu korona virus. Stručnjaci navode istraživanja koja ukazuju na to da virus nije manje opasan u toplim i vlažnim uslovima.

Upravo na tu temu pričala je i doktorka Danica Grujičić pre samo dva dana, tvrdeći da će korona virus tokom leta mutirati i da je ovaj virus još uvek nedovoljno istražen, što znači da ne mogu biti sigurni kako će se ponašati na visokim temperaturama. Stoga, ona preporučuje građanima Srbije da ne idu na more (Nedeljnik, B92).

Brazil novi epicentar pandemije?

Podsećamo, početkom maja mediji su izveštavali o uvećanju broja obolelih u Brazilu. Postoje indicije da ima mnogo više zaraženih od zvaničnih brojki, i to do dva miliona, a trenutno je preko 300 hiljada ljudi pozitivno na virus. Kao takva, ona trenutno predstavlja veliki rizik po zemlje Latinske Amerike.

Grupa istraživača iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu ističe da se virus nesmetano širi u svim klimatskim zonama, bilo da su hladni, suvi, topli ili vlažni regioni u pitanju, što znači da Brazil nije mogao biti isključen iz tog “scenarija”.

Dakle, da bi se znalo kako nepoznati virus reaguje u različitim uslovima, trebalo bi da se prati njegovo “ponašanje” tokom cele godine, tako da je definitvno rano tvrditi išta na temu leta i korona virusa.

Letovanje u svojoj zemlji

Na kraju, kako je bezbednost letovanja definitivno još pod znakom pitanja, a ekonomija je, pored zdravstva najpogođenija, bar se unutrašnjost naše zemlje okrenula ka afirmisanju lokalnog turizma, gde se preporučuje da ostanemo u okviru granica Srbije i da sa svojim porodicama provedemo letnji godišnji odmor na atraktivnim turističkim destinacijama upravo kod nas.

Od 13. maja dostupni su vaučeri za letovanje u Srbiji, koji će omogućiti građanima da dodatno upoznaju svoju zemlju, a i svaki vid ovakvog organizovanja doprineće pomaku turizma i ekonomije.

19/05/2020 14:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments