Izduvavanje guma na SUV vozilima kao deo klimatskog aktivizma

20/03/2022 13:40

Izduvavanje guma na SUV vozilima kao deo klimatskog aktivizma

Britanski aktivisti koji se bore protiv klimatskog grejanja i zagađenja, kažu da je reakcija javnosti  mnogo veća nego što su to očekivali.

Aktivisti koji su u poslednje dve nedelje preduzeli „klimatsku akciju“ protiv SUV vozila, tako što su im izduvavali gume, dobijaju poruke solidarnosti i osude, čak i iz delova sveta gde nisu (još uvek) bilo šta preduzeli.

Tire Extinguishers pruža uputstva o tome kako da izduvate gume  na SUV vozilima, nudi uputstva o tome na koga ciljati, i ujedno prikuplja izveštaje o akcijama širom zemlje. Efekte kampanje su procenili kroz elektronsku poštu ljutitih vlasnika SUV-a.

Grupa je registrovala veb stranicu i otvorila Twitter nalog u julu 2021. Prvi izveštaji o akcijama stigli su početkom marta. Ali samo prošle nedelje, aktivisti su „razoružali“ terence u Čizviku, Mejda Vejlu, Vud Grinu i Masvel Hilu u Londonu, Brajtonu i Houvu i Mančesteru.

Delujući samostalno i, obično, pod okriljem mraka, aktivisti su koristili seme mahunarki za ispumpavanje guma tako što su ga stavljali unutar ventila gume, držeći ga otvorenim i polako ispuštajući vazduh dok se guma ne isprazni. Grupa je izračunala da su za dve nedelje izduvali pneumatike na najmanje hiljadu vozila.

Odziv javnosti bio je mnogo intenzivniji nego što su očekivali. „Dobijamo gomilu mejlova od vozača SUV-a iz delova zemlje gde nismo preduzimali akcije, tako da se verovatno mnogo toga dešava što ne znamo“, saopštila je ova ekološka grupa.

Dobili su i poruke od aktivista iz Italije, Francuske i Nemačke u kojima traže da se letak prevede na njihove jezike.

SUV vozila su bila drugi najveći faktor koji je doprineo povećanju globalne emisije ugljenika od 2010. do 2018. Svake godine, SUV-ovi ispuštaju 700 megatona CO2, što je otprilike ukupna proizvodnja Ujedinjenog Kraljevstva i Holandije zajedno. Kada bi se svi vozači SUV-a udružili kako bi formirali sopstvenu državu, ona bi se rangirala kao sedmi najveći emiter na svetu.

Taktika korišćenja semena mahunarki, kao što je pasulj, postoji već neko vreme. U članku u časopisu Conversation, Grejem Hejs i Oskar Berglund, dva akademika koji proučavaju protestne pokrete, prate izveštaje o „triku mung pasulja“ za izduvavanje guma najmanje još 2008.

Teško je proceniti brojke koji su uključeni u najnoviju kampanju, rekli su iz Tire Extinguishers i dodali: „Naravno, to je deo snage akcije. Čak ni oni od nas koji smo u centru ovoga ne znamo broj ljudi koji su uključeni, pa čak ni ko su oni.”

Rekli su da su sve akcije do sada tekle glatko, bez hapšenja ili promašaja. „Ako ništa drugo, lakše je nego što smo mislili da bi to bilo da uradimo i da nas ne uhvate. Što je dobra vest za sve koji ovo čitaju i razmišljaju da preduzmu akciju.”

20/03/2022 13:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments