SARS-CoV-2 je nađen i u suzama

04/05/2020 12:06

SARS-CoV-2 je nađen i u suzama

SARS–CoV-2, virus koji je izazvao pandemiju COVID-19, je prisutan i u suzama pacijenata koji su pozitivni na ovaj virus, pa tako, suze mogu biti još jedan izvor zaraze.

Nakon uzimanja uzorka suza, tri dana nakon što je pacijent, koji je imao bilateralni konjuktivitis, primljen u bolnicu, došlo se do otkrića virusa u uzetim uzorcima.

Ovo je dokazalo postojanje virusa SARS-CoV-2 i u vezivnim tkivima, ističu stručnjaci.

Ovo je bitno otkriće, pošto može značajno uticati na javno zdravlje, a Svetska Zdravstvena Organizacija je tražila informacije o ovom istraživanju dok je ono još bilo u preliminarnoj fazi.

Ovo pokazuje da oči nisu samo “kapija” kroz koju virus može da uđe u organizam, već mogu biti izvor zaraze.

Dolazi se do zaključka da je potrebno koristiti odgovarajuću zaštitnu opremu u situacijama kao što su oftamološki pregledi, koji su smatrani relativno sigurnim u kontekstu rizika od zaraze koronavirusom.

Istraživanje sprovedeno u Italiji je dokazalo da uzorci očnih izlučevina mogu biti pozitivni na koronavirus, dok u sekretu iz nosa nije nađen virus. Pacijent, čiji su uzorci analizirani je tri nedelje nakon što je primljen u bolnicu, imao negativan rezultat na koronavirus u sekretu iz nosa, a slabo pozitivan u uzorku suza čak i 27. dana od njegove hospitalizacije.

Kako navode stručnjaci, neophodno je uraditi i druga istraživanja da bi se utvrdilo vreme u kom virus ostaje aktivan i u kom je potencijalno infektivan u suzama.

O svemu ovom su se izjasnili i italijanski oftamolozi, koji su naglasili da je više nego ikad potrebno da se medicinskom osoblju i apotekarima obezbedi odgovarajuća oprema, odnosno maske sa filterom tipa FFP2, viziri, rukavice i kombinezoni za jednokratnu upotrebu.

04/05/2020 12:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments