Vlada danas odlučuje o novim merama

03/12/2020 13:20

Vlada danas odlučuje o novim merama

Kako Blic prenosi nove mere koje će od sutra stupiti na snagu, kako se danas odvija zasedanje Vlade Srbije povodom predloga kriznog štaba iznetih na sednici u ponedeljak zbog alarmantne situacije sa virusom kovida u Srbiji, biće mnogo strožije i ovog puta će obuhvatati skoro sve uslužne objekte i delatnosti

Kako je situacija sa epidemijom virusa korona svaki dan sve gora u našoj zemlji, danas zaseda Vlada Srbije  i čeka se odluka o pojačanju mera zabrana., i uredba u borbi sa virusom, koje su već predložene od strane kriznog štaba na njihovoj sednici u ponedeljak.

Ovaj put mere obuhvataju sve ulužne delatnosti, sem ugostiteljski koje su bile najviše sankcionisane do sad, sankcionišu se sva mesta okupljanja i obuhvaćeni su svi sektori.

Očekuje se da će Vlada danas usvojiti novu Uredbu o merama za sprečavanje zarazne bolesti kovid 19, što bi značilo da nove mere stupaju od sutra na snagu, i trajaće najverovatnije do 15. decembra.

Blic navodi kako će koji sektor, prema predlogu smeti da radi:

Ugostiteljski objekti 

Medicinski deo kriznog štaba predložio je da kafići, restorani, klubovi, igraonice i kladionice rade do 17 časova radnim danaima a da se vikendom potpuno zatvaraju, tojest da vikendom ne rade.

Dok su do sad ovi objekti radili do 18 časova i radnim danima tako i vikendom.

Tržni centri i prodavnice van njih

Do sad su tržni centri mogli da rad i radnim danima i vikendom do 18 časova, dok su prodavnice i butici van njih, u pešačkim zonama mogle da rade do 21 čas. 

Nova odredba bi radno vreme tržnih centara skratila do 17 časova radnim danima dok vikendom ne bi radili. To bi se sad odnosilo i na ostale prodavnice van tržnih centara.

Uslužne delatnosti

Prvi put u trećem talasu mere Kriznog štaba idu u pravcu uslužnih delatnosti. Kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes i spa centri, teretane, vežbaone, bazeni mogu da rade do 17 časova radnim danima, dok vikendom uopšte neće raditi. Dakle ne rade od petka u 17 sati do ponedeljka u 5 sati ujutru.

Ograničenja ne važe za objekte namenjene za sport i rekreaciju samo u slučaju kada se koriste u svrhu treninga i pripreme za održavanje registrovanih takmičarskih sportova.

Zanatlije 

U Uredbi se navodi da se ograničenje ne odnosi na radno vreme: radnji, objekata i mesta (obućarske, krojačke, stolarske, staklorezačke i sl. radnje, servisi, tehnički pregledi i sl.) na kojima se pružaju usluge pri čijem vršenju nije obavezno prisustvo korisnika ili su prisustvo i kontakt ograničenog trajanja, te ovi objekti mogu da rade i subotom.

Pozorište i bioskop

Pozorišta, bioskopi, galerije, muzeji i slični objekti mogu da rade i radnim danima i vikendom do 17 sati.

Pijace

Radnim danima će raditi regularno dok je vikendom radno vreme pijaca ograničeno i radiće od 6- 15 h popodne.

Prodavnice prehrambene robe će i dalje raditi do 21 sati i radnim danima i vikendom.

Apoteke, pumpe i dostave hrane će i dalje imati dozvolu da rade 24 sata sedam dana u nedelji. Izuzetak su apoteke pri tržnim centrima koje će raditi u skladu sa radnim vremenom tržnog centra. Prodavnice i kafići unutar punpi će raditi u skladu sa svojom delatnošću pa će 24 h moći da se sipa samo gorivo.

03/12/2020 13:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments