Počinje upis u osnovne škole

01/04/2015 09:11

Počinje upis u osnovne škole

Zvanično je počeo upis u prvi razred osnovne škole. Prema statističkim podacima, ove godine biće upisano više prvaka nego prošle godine.

U školsku 2015/2016. godinu sada se upisuju deca koja su rođena od marta 2008. do marta 2009. godine, kojih ima 68.740, dok je prošle godine taj broj bio nešto manji – 66.276.

Za upis u osnovne škole je potreban izvod iz matične knjige rođenih, potvrda o prebivalištu, potvrda da je dete pohađalo predškolski program, a pored toga dete mora i da obavi sistemstki pregled kada će od lekara dobiti i uverenje da je sposobno za školu, kao i dokaz o vakcinaciji.

Deca iz osetljivih društvenih grupa mogu da se upišu u školu i bez dokaza o prebivalištu roditelja i potrebne dokumentacije.

Potrebno je napraviti individualni obrazovni plan kojim će se prilagoditi nastavni sadržaj đacima koji pripadaju grupi dece kojima je potrebna posebna pažnja, kao što su deca sa invaliditetom, deca sa poteškoćama u učenju, sa smetnjama u razvoju i deca iz marginalizovanih društvenih grupa.

Deca sa šest ili šest i po godina mogu upisati prvi razred ali samo sa potvrdom da su spremni za školu. Ako je dete starije od sedam i po godina, a zbog bolesti ili drugih razloga nije na vreme upisao školu, može upisati prvi razred ili odgovarajući razred na osnovu prethodne provere znanja.

Škola je u obavezi da upiše svako dete sa svog teritorijalnog područja, ali roditelji imaju pravo i da upišu dete u školu kojoj teritorijalno ne pripada, u skladu sa mogućnostima te škole.

Osnovna škola je obavezna, a roditelj ili staratelj plaća kaznu od 5.000 do 25.000 dinara ukoliko ne upiše dete u školu.

Izvor: Tanjug

01/04/2015 09:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments