Potpuno novi sistem nastave od 1. septembra!

04/08/2020 15:29

Potpuno novi sistem nastave od 1. septembra!

Nastava za srednjoškolce kreće od 1. septembra u školskim klupama, ali će biti mogučnosti i online učenja.

Minstarstvo prosvete pripremilo je nekoliko modela, ali će varijanta nastave praktično najviše zavisiti od mogućnosti škole da zadovolji epidemiološke uslove.

„Praktično će biti izjednačen izbor i za srednje i osnovne škole, a to znači nastava u klupama i onlajn, svi će morati u školu da bi bili propitani „- kaže za Blic ministar prosvete Mladen Šarčević.

Mnogo manje problema sa organizacijom nastave ministarstvo će imati sa srednjoškolcima nego sa osnovcima i to iz nekoliko razloga.

Prvo radi se o manjim grupama, manjem broju đaka nego što ih ima u osmoletkama, drugo sa obzirom na uzrast oni nemaju problema da ostaju sami kod kuće što nije slučaj sa decom od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

Za sve škole, i osnovne i srednje važe iste bezbednosne mere. Za svakog đaka mora da bude obezbeđena površina od četiri kvadratna metra, u učionicama će moći da bude do 15 učenika, svi će nositi maske.

Upravo bezbednosni epidemiološki razlozi će „diktirati“ kako će nastava biti organizovana.

Kod dualnih i srednjih stručnih škola teorijski deo će biti u samim obrazovnim ustanovama, a praktični po kompanijama.Tako ćemo imati situaciju da dok je deo razreda na nastavi, drugi će biti na vežbama izvan škole.

„Približno je oko 500 srednjih škola, a one sa manjim odeljenjima moći će da rade bez podele razreda. Tamo gde to nije moguće, poput pojedinih gimnazija, uglavnom će morati da se radi u dve smene“ kaže ministar prosvete.

Kako će to izgledati u praksi?

„ To praktično znači podelu pri kojoj u jednoj nedelji u školu idu prvi i drugi razred, a treći i četvrti su uključeni u nastavu onlajno i preko platformi sa profesorima. Potom se smenjuju. Vežbe i ispitivanja su međutim , svima u školi. Time se dobijaju kontinuiteti u radu.Nikome neće biti uskraćena ni nastava , niti propitivanje“- objašnjava ministar.

Oni koji su bolesni i kod osnovnih i srednjih, ili im je neko u porodici zaražen – ostaje kod kuće i nastavu pohađa onlajn.

„Naravno, svi ovi modeli koje je pripremilo Ministarstvo prosvete podložni su promenama zavisno od epidemiološke situacije koja u Srbiji bude vladala kako 1. septembra na početku nove školske godine, tako i kasnije tokom oba polugodišta“- dodaje Šarčević.

Ministarstvo je istraživanjima ustanovilo da se kapaciteti škola prilično razlikuju i po regijama. Školama će biti data autonomija da u saradnji sa roditeljima izaberu model. 

04/08/2020 15:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments