Beograd: Međunarodni sajam knjiga od 23. do 30. oktobra

09/10/2016 09:14

Beograd: Međunarodni sajam knjiga od 23. do 30. oktobra

61. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu održava se od 23. do 30. oktobra pod sloganom “Knjige u ruke”, a počasni gost će biti Iran.

Na ovogodišnjem sajmu knjiga u Beogradu učestvovaće više od 450 izlagača, a za to vreme će u Beogradu biti i ministar kulture Irana koji će se sastajati sa zvaničnicima naše države i predstavnicima institucija kulture.

Na Sajmu će učestvovati najmanje 10 izdavača iz Irana koji će predstaviti dela na persijskom, engleskom i srpskom jeziku iz oblasti iranistike, religije, gnosticizma, zatim naslove savremene iranske književnosti, knjige za decu i omladinu i iz oblasti kinematografije.

Ataše za kulturu u Ambasadi Irana Mohsen Solejmani predstavio je bogat program koji počasni gost Sajma priprema – organizovanje “Dana Irana”, predstavljanje šest knjiga koje je na srpskom objavio Kulturni centar Irana, četiri okrugla stola na kojima će učestvovati iranski i srpski pisci, radionicu ilustracije, iransko dramsko pripovedanje, više izložbi, reviju iranskih filmova u Muzeju Kinoteke…

Na Sajmu će, pored Irana, učestvovati i izdavači iz Angole, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Indije, Izraela, Mađarske, Japana, Kine, Republike Srpske, Rusije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore…

Gosti će biti Zahar Prilepin, Erlend Lu, Vil Firt, Svejn Menensland, Vedrana Rudan, Aleksandar Mekol Smit, Pan Bujukas, Aleksandra Poter, Milenko Stojičić, Rumjena Ebert, Anton Holcer, Marketa Hejkalova.

Planiran je i program za najmlađe, niz izložbi o Šekspiru, Servantesu, Petru Kočiću, Jasenovcu, predstavljanje najlepših knjiga Međunarodne kuće umetnosti za decu iz Slovačke, zatim postavka prvih i raritetnih izdanja dela Jaše Tomića, Milana Rakića, Milorada Mitrovića i Kočića.

Kao i prethodnih godina, biće dodeljene nagrade za izdavača godine, izdavački poduhvat godine, dečju knjigu, najlepšu knjigu, nagrada za izdavača iz dijaspore, posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke, specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, nagrada “Bogdan Kršić” za najlepšu knjigu i specijalno priznanje za mladog dizajnera.

Školski dan biće 27. oktobra, pojedinačna ulaznica koštaće 250 dinara, a za grupne posete 150 dinara.

Izvor: Tanjug/RTV

09/10/2016 09:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments