Dozvoljeno: nastava u prirodi, ekskurzije i matursko veče

16/06/2021 15:27

Dozvoljeno: nastava u prirodi, ekskurzije i matursko veče

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije razvoja poslalo je  dopise školama u vezi sa realizacijom nastave u prirodi, ekskurzija i proslava završetka osnovnog i srednjeg obrazovanja, na osnovu odluke Vlade Srbije i preporuka Kriznog štaba.

Naime, kako je saopšteno, Krizni štab je na sednici održanoj 14. juna 2021. godine doneo preporuke da su planirane ekskurzije i nastave u prirodi dozvoljene, te da ih škole mogu realizovati počev dana donošenja odluke na sednici Vlade Republike Srbije, odnosno srede 16.06.2021. godine. Kako navode, potrebno je da se poštuju sve mere bezbednosti i zaštite u skladu sa preporukom nadležnih organa i institucija koje su na snazi u vreme realizacije.

Takođe, neophodno je da škola donese izmene odgovarajućih školskih dokumenata i uskladi termine, objekte i destinacije realizacije ekskurzija i nastave u prirodi. Preporuka je da se prilikom planiranja i realizacije ekskurzije i nastave u prirodi prednost da odeljenjima četvrtog i osmog razreda osnovne škole i završnim razredima srednje škole.

– Imajući u vidu da je učenicima u dugom periodu bila uskraćena vršnjačka komunikacija, druženje i igra, ali i boravak u prirodi, Ministarstvo preporučuje organizaciju ekskurzija i nastave u prirodi i sa manjim procentom učenika od propisanog, ne manje od 50 odsto – navode u resornom ministarstvu.

Ekskurzije učenika završnih razreda srednjih škola ne smeju biti organizovane u inostranstvu, već samo na teritoriji Republike Srbije. Takođe, obavezno je poštovanje pravilnika o organizaciji i ostvarivanju nastave u prirodi i ekskurzija u osnovnoj i srednjoj školi, kao i Pravilnika o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece.

– Kada je reč o ekskurzijama i nastavi u prirodi, koje su bile u planu, u prethodnoj školskoj godini, a koje zbog nepovoljnih epidemioloških okolnosti nisu realizovane, važno je imati u vidu da ugovore, u skladu sa odgovarajućim propisima i nakon realizovanih procedura, sklapaju škole, te da su tim ugovorima i regulisana međusobna prava i obaveze škole i organizatora ekskurzije, odnosno agencije – objašnjavaju u ministarstvu.

Proslava završetka osnovnog i srednjeg obrazovanja je dozvoljena, uz poštovanje epidemioloških mera. Organizacija proslave završetka osnovnog obrazovanja i vaspitanja je regulisana zakonom, škola može da organizuje u školi ili u ustanovama iz oblasti kulture i sporta, u dogovoru sa jedinicom lokalne samouprave. Maturske večeri za učenike srednjih škola moguće je organizovati u školi, u ustanovama iz oblasti kulture i sporta ili u ugostiteljskim objektima ukoliko postoji saglasnost roditelja i zakonskih zastupnika.

16/06/2021 15:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments