Rezultati eDnevnika nakon šest meseci: Prepolovljeni izostanci učenika

31/01/2018 09:43

Rezultati eDnevnika nakon šest meseci: Prepolovljeni izostanci učenika

Pilot projekat eProsveta koji se od septembra primenjuje u 200 osnovnih i srednjih škola već tokom prvog polugodišta dao je izuzetne rezultate.

Od svih servisa eProsvete navažniji rezulati postignuti su u primeni esDnevnika. Primenom elektronske evidencije vreme koje nastavnici troše na administraciju smanjeno je za više od 50 odsto, dok su digitalne kompetencije nastavnika podignute za jedan nivo.

To što sistem esDnevnika prati napredak svakog učenika i obaveštava razrednog starešinu, direktora i pedagoga kada se učenik približi alarmantnim granicama u broju izostanaka, uticalo je da broj izostanaka bude prepolovljen u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

Foto: mpn.gov.rs

Takođe, prijave za neadekvatno ocenjivanje su svedene na minimum, tačnije u svim školama u kojima se servis u potpunosti premenjuje, upućena je samo jedna prijava za neadekvatno ocenjivanje, dok ih je prošle godine bilo čak 12. Na smanjenje broja prijava uticalo je to što nastavnik, osim ocene upisuje i šta je učenik odgovarao i šta bi trebalo da uradi kako bi tu ocenu unapredio.

Imajući u vidu da se u esDnevniku tokom jednog nastavnog dana mogu uneti samo dve ocene za istog učenika, poštuje se zakonska norma da učenici mogu biti pitani samo iz dva predmeta u jednom danu.

Još novina u školstvu

Narednih dana biće okončan četvrti ciklus obuka nastavnika, a po završetku 5. i 6. ciklusa, u Nišu i Kragujevcu, u više od 500 osnovnih i srednjih škola steći će se uslovi za elektronsko vođenje evidencije, odnosno za primenu esDnevnika.

Novina je i to što će u drugom polugodištu ove školske godine i roditelji imati pristup elektronskoj evidenciji, naravno, isključivo podacima za svoje dete.

Nakon uvođena digitalnih udžbenika i masovne primene sistema esDnevnika, servisom Analitike učenja, između ostalog, biće omogućena procena za koje lekcije učenici dobijaju loše ocene. Ta informacija biće automatski prosleđena nastavnicima i đacima radi dopunske pripreme, ali i autorima kako bi eventualno izvršili izmene.

31/01/2018 09:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
6 godine ranije

Ne znam cemu ta elektronska evidencija kojoj pristupaju roditelji. Naravno, totalno sam za digitalizaciju, ali ukoliko imate ok odnos sa svojim detetom, nije vam potreban uvid, dobicete informaciju od samog deteta.

Anonymus
6 godine ranije

a kada ce se dobiti sifre?

6 godine ranije

Ja sam takođe za digitalizaciju dok god ona ne prelazi granice privatnosti. U ovom slučaju mi se čini da će učenicima škola biti Veliki brat. Sve se snima, sve se nadgleda. Nema to veze sa tim da li ste bliski sa detetom ili ne, jednostavno i dobri đaci imaju trenutke kada o nečemu prećute jer imaju svoje razloge. Ne znam koliko mi se ovo dopada.