Na maturskom ispitu – i matematika?!

25/01/2017 15:17

Na maturskom ispitu – i matematika?!

Na kraju srednjoškolskog obrazovanja učenici moraju položiti maturski ispit pre nego što zvanično ponesu diplomu srednje škole koju su pohađali (i nastave dalje školovanje).

Prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kao opšta i stručna matura osim obaveznog srpskog/maternjeg jezika, trebalo bi, prema mišljenju matematičara, da sadrži i matematički test.

“Svaki ispit zrelosti, kao kriterijum okončanja srednje škole i prelaska u život odgovornog građanina mora kao svoj sastavni deo sadržati i ispit iz matematike. Nikada niko, u poslednjih dve hiljade godina, nije ovu istinu negirao. Toga se i danas drže sve evropske nacije koje vode računa o svojoj budućnosti”, navodi se u zajedničkom saopštenju matematičara iz Srbije.

Mišljenje matematičara u Srbiji je da u nastojanjima da građani naše zemlje budu ljudi koji dobro misle, imaju sposobnost logičkog zaključivanja i delovanja i slično, ali i zarad povećanja kapaciteta Srbije u oblasti informacionih tehnologija, u okviru maturskog ispita bude i ispit iz matematike.

Zajedničko saopštenje potpisali su Društvo matematičara Srbije, Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu, Matematički institut SANU, Matematička gimnazija u Beogradu i Nacionalni prosvetni savet – matematičari.

25/01/2017 15:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments