Đaci u celoj Srbiji u klupama tek 24. februara

14/02/2020 09:20

Đaci u celoj Srbiji u klupama tek 24. februara

Školski raspust na teritoriji cele Srbije, zbog epidemiološke situacije sa sezonskim gripom, produžen je na teritoriji cele Srbije do ponedeljka 24. februara.

Kako je istakao ministar prosvete Mladen Šarčević, odluka je doneta posle konsultacija sa Institutom za javno zdravlje “Batut” i Ministarstvom zdravlja koje je prethodno dalo preporuku da se produži zimski raspust, kako bi se smanjilo širenje virusa gripa.

Drugo polugodište u centralnoj Srbiji trebalo je da počne 18. februara, nakon proslave Dana državnosti.

U cilju prevencije širenja gripa u populaciji dece i mladih, a imajući u vidu aktuelne epidemiološke podatke nadležnih organa, tela i službi, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donelo je odluku da se produži zimski raspust u osnovnim i rednjim školama u Republici Srbiji. Raspust će biti produžen do petka 21. februara 2020. godine, a prvi nastavni je ponedeljak 24. februar 2020. godine – saopštili su iz resornog ministarstva.

Podsetimo, nastava je već obustavljena u vojvođanskim školskim i predškolskim ustanovama, u koje su se deca prvobitno vratila 15. januara. Dakle, drugo polugodište u Vojvodini već je bilo počelo kada je na osnovu preporuke Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i Instituta za javno zdravlje Vojvodine Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje juče doneta Odluka o privremenoj obustavi rada predškolskih i školskih kolektiva.

Nastava će u Vojvodini biti obustavljena od 12. do 21. februara, radi zaštite zdravlja dece, a odluka o načinu nadoknade propuštenog obrazovno-vaspitnog rada biće doneta naknadno.

Ministar prosvete, Mladen Šarčević, gotujući na TV Prva rekao je da će časovi u Vojvodini i u centralnoj Srbiji, biti nadoknađeni.

Kada je upitan da li se planira promena kalendara raspusta, Šarčević je rekao da lično nije baš najzadovoljniji kalendarom raspusta, ali da će se “vremenom razmišljati i o tome”.

Očekujemo da će se produženjem raspusta smanjiti učestalost respiratornih infekcija i obolenja sličnih gripu – kaže epidemiolog Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

Ona je za Tanjug naglasila da je zimski raspust usporio širenje respiratornih infekcija i virusa gripa, da je tokom prošle nedelje zabeležen pad oboljenja sličnih gripu za oko 2.000 u odnosu na nedelju koja joj je prethodila, ali da je to i dalje na visokom nivou.

U Vojvodini, gde deca idu u školu, registrovano je povećanje broja obolelih, naročito kod dece školskog uzrasta.

Imajući u vidu povezanost učestalosti respiratornih infekcija sa terminima školskog raspusta, smatrali smo da je stručno opravdano da se sprovede jedna zajednička mera na nivou cele zemlje, a to je produženje zimskog raspusta do kraja nedelje. Ta mera imaće najveću efikasnost kada je u pitanju usporenje toka respiratornih infekcija na području naše zemlje – pojasnila je ona.

Podseća da je u februaru maksimalna aktivnost virusa gripa i da produženje raspusta može da uspori dalje širenje.

Najveću stopu obolevanja beležili smo kod dece školskog i vrtićkog uzrasta, te smatramo da će se to što deca neće biti u kolektivima odraziti na smenjenje broja obolelih – zaključila je ona.

Sledeći raspust u aprilu

Prema ovogodišnjem školskom kalendaru, prolećni raspust praktično traje devet dana, od 11. aprila do 20. aprila. Prvi radni dan je utorak 21. april.

Letnji raspust, za učenike od I do VII razreda, počinje u sredu, 17. juna. Maturanti se raspuštaju 14 dana ranije, jer je njima poslednji nastavni dan 2. jun.

Izvor: blic.rs

14/02/2020 09:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments