Novi istraživački centri širom Srbije

18/03/2019 11:59

Novi istraživački centri širom Srbije

Istraživački centri, nalik Petnici i Tršiću, u kojima će učenici i studenti moći da se posvete izučavanju prirodnih i društvenih nauka i da se usavršavaju kroz samostalne projekte, biće osnivani u naredne dve godine širom Srbije.

U narednom periodu, tokom 2019, počeće gradnja istraživačkog centra za geonauke u Beloj Crkvi, a u planu su i centri za obnovljive izvore energije u Valjevu, robotiku u Trsteniku, ekološke nauke u Beogradu, kao i prirodne nauke na Goču.

Predlog lokalne samouprave Kraljeva je da se stari kapaciteti dečijeg odmarališta na Goču iskoriste za istraživački centar, posebno imajući u vidu da već postoje dobra infrastruktura i višegodišnja saradnja sa Prirodno-matematičkim fakultetom iz Kragujevca i gimnazijom iz Kraljeva.

“Novim izmenama Zakona o nauci i istraživanjima, Centar za promociju nauke dobiće značajniju ulogu imajući u vidu da će, između ostalog, biti nadležan za buduću mrežu istraživačkih centara”, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je dodao da je u ovom pogledu Srbiji uzor Portugal, koji ima skoro 30 istraživačkih centara.

Ministar je odredio savetnicu Sanju Radmilović kao osobu koja će rukovoditi ovim projektom.

Gde god postoji zainteresovanost lokalne samouprave i gde god postoje početni uslovi, pokušaćemo da otvorimo istraživački centar. Deo ćemo mi da budžetiramo, a za ostatak ćemo tražiti partnere. Cilj nam je da što više dece od malena približimo nauci, zaključio je ministar Šarčević.

18/03/2019 11:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments