Ružić: Završni ispiti lakši i moguće maturske proslave

14/06/2021 11:19

Ružić: Završni ispiti lakši i moguće maturske proslave

Završni ispiti biće lakši od probnih završnih ispita koji su održani 9. i 10. aprila, i veliki broj zadataka biće na zaokruživanje, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić. Prema njegovim rečima, biće mnogo lakše nego što je to bilo u regularnim okolnostima, a đaci su imali dovoljno vremena, pa nema razloga za tremu i nervozu. Ministar je za RTS još rekao da su testovi “zapakovani i spremni” i da ih čuva policija, a biće pregledani na sedam punktova u Srbiji.

– Do distribucije se čuvaju u nadležnom Zavodu. Doći će možda do nekih malih pomeranja u odnosu na brojno stanje same dece zbog nekih premeštaja, ali ne očekujem bilo kakve probleme. Odgovornost nose direktori i nastavnci koji budu zaduženi za kontrolu testa. U svakoj učionici biće 12 učenika sa po dva kontrolora – kazao je Ružić dodajući  da svako ko pokuša da zloupotrebi testove biće procesuiran i najdrastičnije kažnjen.

– Naravno i oni nastavnici iz tih škola koji budu zaduženi za kontrolu sprovođenja samog testa. U onim školama gde je manje od 50 učenika moguće da se organizuju testovi i u svečanoj sali ili fiskulturnoj, gde ih ima više po učionici će biti 12 učenika sa dva kontrolora – istakao je Ružić i objasnio da testove čuva policija, kao i da će 24 sata pred samo polaganje 23. juna biti dopremljeni na punktove.

Proslava mature

Resorni ministar ne u programu Javnog servisa rekao i da se nada da će na današnjoj sednici Kriznog štaba dobiti preporuku i odobrenje za održavanje maturskih proslava navodeći da bi bilo dobro da u skladu sa poštovanjem mera važan dan u životima i malih i velikih maturanata protekne u nekim institucionalizovanim okvirima.

– Nadam se da ćemo danas na sednici Kriznog štaba dobiti tu preporuku i to odobrenje i da će to obradovati i roditelje i decu koja se već spremaju za te maturske večeri – kazao je Ružić i dodao da je zdravlje na prvom mestu, ali da je sveobuhvatna imunizacija doprinela da se može razgovarati na tu temu i da je vreme da se ta odluka konačno donese.

Od 1. septembra normalan režim rada škola?

U Jutarnjem programu RTS ministar je kazao i da je sistem spreman da pređe na normalan režim rada.

– Naravno da bi bilo mnogo lakše svima da se vrate na fabrička podešavanja. Iskreno se nadam da će ova sveobuhvatna imunizacija doprineti, kao što i doprinosi, da uđemo u jedan zdraviji, normalniji ambijent i da ćemo od 1. septembra moći da računamo da ćemo po redovnom režimu krenuti novu školsku godinu – objasnio je Ružić.

On smatra i da nijedan školski dan nije propušten i da je obrazovni proces nije bio zaustavljen iako je bio ugrožen, a ukoliko je bilo manjkavosti, a jeste, što je prirodno, one su nadoknadive. Ružić je još objasnio i da će se odluka o vraćanju đaka u školu doneti u skladu sa preporukama Kriznog štaba.

– Videćemo kakva bude epidemiološka situacija, mi uvek poštujemo ono što zdravstveni deo Kriznog štaba preporuči, to su zaista ljudi referentni za taj segment. Nadam se da po svim ovim brojkama i pokazateljima i po broju onih koji su vakcinisani, možemo očekivati i nadati se da će to biti normalan režim rada – zaključio je Ružić.

 

14/06/2021 11:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments