Šarčević: Bolji status za prosvetne radnike

31/08/2016 11:31

Šarčević: Bolji status za prosvetne radnike

Novi ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, najavio je mnoge izmene u svom resoru, što će dovesti do toga da deca uče i zadovoljstva, a da nastavnici imaju bolji status.

Sve to, kako kaže, traži drugačiju selekciju, drugačije plaćanje, ali da svi problemi ne mogu odjednom da se reše, a prosvetari moraju dokazivati da su vredni i da rade dobro.

“Niko neće dati milijarde da se reše svi problemi, pa da se dokazuje da prosveta radi dobro. Mora se krenuti obrnutom metodiologijom. Moramo da dokažemo da smo vredni, da radimo dobro”, rekao je Šarčević za RTS.

Misli da su štrajkovi prosvetara izbegnuti, da je obećano i ispunjeno, biće vraćen zakinuti deo novca prosvetarima tokom godišnjih odbora, ali i da će se strogo kontrolisati raspodela tehnološkog viška.

“U ovom trenutku, vrlo je izvesno povećanje plate zaposlenima u prosveti u novembru, dok je isplata zakinutog dela od plate nesporna”, rekao je Šarčević.

Kako kaže na zajedničkom sastanku sa sindikatima dogovotreno je da zajednička komisija prati raspodelu tehnoloških viškova po školama, kako se ne bi desilo da direktori sakriju radna mesta.

Mesta se mogu sakriti, nastavlja on, kroz privremeno povremene poslove, ali ukoliko se primete takve zloupotrebe direktori će biti kažnjeni.

Produženje radnog veka prosvetarima, kako kaže, biće moguće samo u izuzetnim situacijama i taj deo će se strogo kontrolisati, te će sekretari škola morati na vreme da obaveštaju nadležne kada ko od zaposlenih ide u penziju i tačno će se znati kada se raspisuje konkurs za to radno mesto.

Ministar je na početku mandata apostrofirao slabe tačke u svom resoru, a to je pravni sektor, inspekcije i školske uprave, te kaže da su promene u tim poljima već počele.

Šarčević je rekao da će biti uvedeni platni razredi za nastavnike kako bi se stimulisali oni koji rade dobro, i da su mnoge dobre promene već zacrtane u Strategiji obrazovanja te da će se raditi na njenom spovođenju.

Izvor: Tanjug

31/08/2016 11:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments