Niška nastavnica među najinovativnijim nastavnicima sveta

21/04/2015 11:30

Niška nastavnica među najinovativnijim nastavnicima sveta

Kompanija Majkrosoft izbrala je Anu Živković, nastavnicu engleskog jezika iz Niša, za jednu od najinovatnivnijih nastavnica na svetu.

Ana Živković se priključiti grupi od 300 Majkrosoft inovativnih edukatora, eksperata i Studentskih ambasadura iz celog sveta na događaju E 2 Global Educator Exchange.

Ovaj događaj održava se od 29. aprila do 1. maja u Redmundu, Vašington (SAD), gde se nalazi i središte Majkrosoft kompanije. Ovde će svi prisutni imti priliku da sarađuju i podele svoja iskustva sa kolegama i da podele svoje načine integracija tehnologija i obrazovanja sa ciljem da se poboljša rezultat učenja i da se na što bolji način pripreme učenici za svet rada.

Ana Živković je postala jedan od Majkrosoft inovativnog edukatora eksperta tokom 2014. godine, kada je pokazala svoju sposobnost da efikasno upotrebi tehnologiju u učionici kako bi pomogla učenicima da razviju sve važne veštine 21. veka.

Ona radi kao nastavnik engleskog jezika u Osnovnoj školi “Čegar” u Nišu već 10 godina, a iako škola nije najsavremenije opremljena, uspela je da uz samo jedan kabinet za informatiku sa 10 komjutera i jednom interktivnom tablom nastavu učenicima učini zanimljivijom.

Prema rečima Ane Živković, učenici su “digitalni urođenici”, oni uče na drugačiji način, pažnja im je drugačija, mogu da se fokusiraju na više stvari istovremeno, zbog toga frontalna nastava, kakvu poznajemo, kod njih izaziva otpor pri učenju.

“Zato nastavnik treba da bude organizator, onaj koji ih usmerava ka cilju, a način kako do cilja doći prepušta kreativnosti i idejama učenika. Kroz razne onlajn projekte pokušavam da učenike povežem sa vršnjacima iz celog sveta, a elektronski sadržaji koje učenici na časovima kreiraju (prezentacije, kvizovi, video zapisi, onlajn posteri…) spajaju učenje engleskog jezika sa drugim predmetima – biologijom, istorijom, književnošću. Na taj način učenici mogu da primene svoje znanje stranog jezika u realnom životu, a u isto vreme im je to dobra priprema za bilingvalna odeljenja u srednjim školama“, rekla je Ana Živković.

“Naši MIE eksperti širom sveta menjaju okruženje za učenje na zaista pionirski način. E2 Global Educator Exchange događaj im omogućava da podele svoja iskustva sa kolegama i da rade zajedno kako bi savladali izazove sa kojima se suočavaju” rekao je Entoni Salsito, potpredsednik za obrazovanje u kompaniji Microsoft, i dodao – “Održavanje E2 događaja u našem sedištu u Redmondu znači da možemo da čujemo njihove inovativne ideje i vratimo ih Majkrosoftu, omogućavajući podršku za ovu transformaciju, i da radimo zajedno kako bismo prilagodili učenje potrebama đaka kao budućoj radnoj snazi.”

MIE eksperti će učestvovati u Global Educator izazovu, gde će biti podeljeni u grupe sa kolegama iz različitih krajeva sveta sa ciljem da dizajniraju projekat koji se odnosi na upotrebu Majkrosoft tehnologija u okviru tema kao što su Odvažnost, Hrabrost i Liderstvo.

E2 Global Educator Exchange događaj je deo Majkrosoftove inicijative u obrazovanju koja nudi širok opseg programa profesionalnog razvoja kako bi premostila jaz između tehnoloških veština i inovativne nastave.

Ovi programi sežu izvan tradicionalnih softverskih treninga kako bi omogućili platformu koja pomaže edukatorima i liderima škola svih nivoa veština na njihovom putu učenja. Kroz ove programe, Majkrosoft je od 2003. godine obezbedio trening za više od 10 miliona edukatora i više od 200 miliona učenika širom sveta, navodi se u saopštenju Microsofta.

Izvor: Mondo

21/04/2015 11:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments