Neregulanost na maloj maturi – rešenja otkrivena pre kraja testa?

19/06/2020 12:15

Neregulanost na maloj maturi – rešenja otkrivena pre kraja testa?

Kako piše Blic.rs, rešenja kombinovanog testa pojavila su se na društvenim mrežama u trenutku kada su ga tokom jutra osmaci polagali.

Osmaci su u sklopu male mature kombinovani test polagali jutros od 9 do 11 sati. Test je otišao u javnost preko osmaka Osnovne škole “Bratstvo” u Novom Pazaru.

Policija je već angažovana i radi proveru dvoje profesora koji su nadgledali polaganje u učionici iz koje je test iscureo. Osnovano se sumnja da su dozvolili učeniku fotografisanje jer je dvoje profesora nadgledalo učionicu u kojoj polaže manje od deset đaka.

Test se pojavio na društvenim mrežama kada je polaganje već trajalo. Na sajt ministarstva sa mejla za koji se proverava da li je “otvoren” samo u ovu svrhu izvesna “Azra” je poslala iza devet časova prvi deo testa, a potom oko 9,30 drugi.

Osmak fotografisao test telefonom

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže za “Blic” da je već utvrđeno da je test fotografisao osmak škole u Novom Pazaru, koji je uneo mobilni telefon u učionicu.

– Đak je uneo telefon iako u svim školama u Srbiji na ulazu u učionicu su raspoređeni kontrolori kojima se predaje telefon. Sumnjamo da je u pitanju smišljena sabotaža, jer je đak uneo telefon iako prolazi kontrolu, a test je fotografisao tokom polaganja u učionici u kojoj je manje od deset osmaka na dvoje učitelja koji nadgledaju proces. Ne želim da prejudiciram, ali ovo nije bilo moguće izvesti bez nastavnika, i oni će imati priliku da sve potanko objasne policiji – kaže Šarčević.

Kako ministar dodaje reći da je test provaljen bilo bi zlonamerno.

I juče osujećen pokušaj fotografisanja testa

– Da bismo mogli da kažemo da je test provaljen to bi značilo da su svi učenici morali da imaju mobilne telefone što nije slučaj. Kako sada stvari stoje “diverzijom” se okoristilo sedam-osam učenika u toj učionici. Dan ranije osujetili smo na vreme ovakav pokušaj u Nišu – ističe ministar.

Inače, Osnovna škola “Bratstvo” je mešovita škola u Novom Pazaru, a direktor škole je oboleo od Kovida19 I trenutno je u Beogradu na lečenju. Prema informacijama ima teži oblik Kovida.

– Ja sam i pre polaganja male mature upozorio da problema uvek ima na jugu i jugozapadu Srbije. Ako se utvrdi da su profesori dozvoli đaku da fotografiše i učestvovali u ovoj sabotaži, kao čovek mogu da kažem da im to nije na čast da na ovakav način koriste i bolest direktora. Kao ministar mogu samo da im poručim da su deca u Srbiji časno polagala i probne testove koje su radili od kuće bez ikakve kontrole. Ne zaslužuju da budu profesori i da podućavaju decu i dobiće otkaze – poručuje Šarčević.

Izvor: Blic.rs

19/06/2020 12:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments