Novi programi nastave i učenja srpskog kao nematernjeg jezika

04/04/2019 11:47

Novi programi nastave i učenja srpskog kao nematernjeg jezika

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja doneo je nove programe nastave i učenja srpskog kao nematernjeg jezika s ciljem podizanja njenog kvaliteta.

Praćenje kvaliteta nastave srpskog kao nematernjeg jezika pokazalo je da se ne postižu očekivani rezultati, zbog čega su Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, realizovali niz aktivnosti.

Novi programi nastave i učenja

Na osnovu usvojenih standarda postignuća i ishoda za ovaj nastavni predmet, doneti su novi programi nastave i učenja, a nastavnicima su obezbeđeni potrebni priručnici, rečnici i obuke.

Svi prosvetni savetnici iz osam školskih uprava Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u kojima se odvija nastava i na jezicima nacionalnih manjina proći će dodatnu obuku kako bi podigli kvalitet praćenja i vrednovanja obrazovno-vaspitnog procesa u obrazovnim ustanovama.

U Republici Srbiji osam od ukupno 23 nacionalne manjine ostvaruju pravo na obrazovanje na jeziku nacionalne manjine, pri čemu, tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja, pohađaju i obaveznu nastavu srpskog kao nematernjeg jezika.

Priručnik sa opštim standardima postignuća za srpski kao nematernji jezik može se preuzeti OVDE.

Preporučena leksika za nastavni predmet Srpski kao nematernji jezik može se preuzeti OVDE.

04/04/2019 11:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments